Президентът на РС Македония: България не може да излезе от времето на Тодор Живков

Реални шансове за договор с България не съществуват, заяви Стево Пендаровски

| България, Политика
test

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски не очаква в следващите няколко седмици да се постигне договор с България, с което да се деблокира пътят на Северна Македония към ЕС, съобщава в. "Слободен печат". Той смята, че България драстично е променила политиката си към неговата страна през изминалите няколко месеца. С такава политика според Пендаровски България показва, че не може да излезе от времето на Тодор Живков, пише скопският вестник, цитирайки изказване на Пендаровски пред ТВ 24.

Македония заговори против езика на омразата към България

Все пак според Пендаровски трябва да продължи да се търси решение, но само чрез научни и исторически факти, а не с политика.
Реални шансове не съществуват. Някакви минимални шансове съществуват, но реални, големи, за съжаление няма, посочи президентът на Северна Македония.

Захариева: Балкански сексизъм няма място в Европейския съюз

Пендаровски каза, че политиката на България за блокиране на страната в напредъка към членство в Европейския съюз не се подкрепя от нито една членка на ЕС.

Зоран Заев: Идва ми да покажа среден пръст на българите

Информациите, които имаме от Брюксел, както подчерта Пендаровски, сочат, че нито една страна или държавник не подкрепя ветото на официална София за старт на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС, пише скопският вестник.

Ще има ново заседание на Съвместната комисия, в началото на декември, на трети и четвърти декември, но ще бъде онлайн, обяви в предаването „Седмицата“ на „Дарик“ днес съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров. Той разказа кои ще бъдат темите на срещата. 

България не е подложена на такъв натиск, че да не може да отговори, каза още проф. Димитров, коментирайки натиска от страна на Германия и други европейски страни да дадем ход на преговорите на РСМ за членство в ЕС. България рядко е намирала подкрепа от така наречените "Велики сили" по темата "Македония", подчерта той.

Иван Костов: Договорът за добросъседство не се изпълнява от Скопие

Трябва системна работа в европейските държави, които имат пряко отношения към Западните Балкани, каза проф. Димитров.

Има много голяма разлика между договорите на България и на Гърция с Македония. Договорът на Гърция с Македония беше подготвян повече от 25 години.

В нашия договор основното е от какво трябва да се откажем, за да станем близки, докато в договора на Гърция е точно отбратното, направи разликата проф. Димитров.

Чуйте повече от разговора в ефира на „Дарик“ във видеото

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още