Президентът: БАН може да участва в проекти на НАТО

Институтът за информационни и комуникационни технологии на БАН работи в актуални сфери като високопроизводителни суперкомпютърни пресмятания, обработка на големи данни, изкуствен интелект, 3D дигитализации, информационни технологии в сигурността

Чуйте повече от Маргарита Колева

Иниститутът по информационни и комуникационни технологии при БАН може да участва в изследвания и проекти на НАТО и ЕС. Това заяви президентът Румен Радев, който се запозна с работата на учените по големите национални проекти, ръководени от института, както и с възможностите на суперкомпютъра „Авитохол”, ситуиран в изградения към института Център за върхови постижения.

Проектите на НАТО носят със себе си сериозно финансиране и активизиране на голям научен потенциал. С дейността, която развива, Институтът за информационни и комуникационни технологии на БАН  има потенциала да участва както в проекти на ЕС, така и на НАТО, убеден е Румен Радев.

Институтът за информационни и комуникационни технологии на БАН работи в актуални сфери като високопроизводителни суперкомпютърни пресмятания, обработка на големи данни, икуствен интелект, 3D дигитализации, информационни технологии в сигурността и др. Най-много обаче се гордеят със суперкомпютъра си, кръстен на българския владетел „Авитохол”.

Инистутът за информационни и комуникационни технологии към БАН има сериозни разработки в приложната дейност и иновациите, а екипът му работи по 100 проекта годишно.

Прочетете още