Президент и премиер с очаквания за ново правителство (обзор)

Президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев изразиха очаквания към новото Народно събрание да бъде излъчено редовно правителство

Президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев изразиха очаквания от новоизбраните народни представители да бъде съставено ново правителство с широка парламентарна и обществена подкрепа. Янев коментира пред журналисти, че е възможно служебни министри да продължат да бъдат такива и в редовен кабинет, но принципът е да има програма, коалиция и ясни приоритети. Държавният глава припомни задачите, които стоят пред новото Народно събрание – възстановяване на парламентаризма, ефективно законодателство и контрол над изпълнителната влас.

Стефан Янев: Амбициите на партиите съвпадат с приоритетите на служебния кабинет

Президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев изразиха очаквания към новото Народно събрание да бъде излъчено редовно правителство. Държавният глава припомни основните задачи, които стоят пред депутатите.

"Преди три месеца отправих ясно послание към народните представители от тази трибуна - за важните задачи, които очакваме от тях - да възстановят парламентаризма, да работят така, че да имаме ефективно законодателство в интерес на обществото, за укрепване на държавността и за явен контрол над изпълнителната власт. Убедени сме, че политическите партии ще поемат отговорността да съставят правителство с широка парламентарна и обществена подкрепа", коментира президентът.

Днес е денят на надеждата, заяви Румен Радев пред НС (обновена)

Министър-председателят Стефан Янев изрази надежда новият кабинет да бъде сформиран в обозрим срок. Той подчерта, че в много от декларациите на политическите партии са се чули приоритети и визии, съвпадащи със започнатото от служебното правителство.

"По отношение на приоритетите на важни социални области като здравеопазване, образование, по отношение на това, което служебното правителство се опитва да прави и да постави добро начало като отношение към бизнеса и неговото подпомагане, за да може да бъде високопроизводителен, високотехнологичен и да дава висока добавена стойност. Това, което беше заявено по отношение на необходимостта от съдебна реформа, е нещо, което всички българи очакваме. Неслучайно почти всяка година не сме изненадани от критиките, от докладите, които идват от ЕК в това отношение", заяви Янев.

46-то Народно събрание започна работа (обзор)

Според премиера правителството трябва да бъде съставено на базата на приоритети и програма.

"На базата на това, което е важно за българските граждани и за бъдещето на България, за да я има и България, и да ни има и нас", каза Янев.

На въпрос дали е възможно служебни министри да запазят постовете си и в редовен кабинет, Янев отговори:

"Всичко е възможно, стига да се мине по този път, по който ви казвам", посочи Стефан Янев. 

По думите на премиера едва след това е разговорът за личности, който може да бъде във всяка една посока.

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още