Препоръчва се UVC защита за всички здравни заведения и производства

Монтирането на UVC защита във вентилационните модули може да спаси лекари и пациенти, много бизнеси и работата на публичните администрации

Все повече частни болници, медицински центрове и кабинети прилагат UVC защита срещу разпространение на вируси, включително и COVID-19. Регламентът за това е качен и на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Препоръчва се UVC системите да бъдат вградени във вентилационните системи на сградите, чакалните и различните помещения, защото по този начин коронавирусът губи 99% от своята вирулентност. Това потвърди в интервю за Дарик Петрана Зайкова, експерт в UVC защитата и мениджър на един от най-младите научни екипи в Пловдив и страната. В зависимост от помещението, могат да се пречистват от 50 куб.м. до 1000 куб.м. въздух на час. По този начин средата става безопасна за всички, които стоят или работят в едно помещение.

До началото на епидемията от COVID-19 методът се прилага традиционно в хранително-вкусовата промишленост за защита  на въздуха, водата, работните повърхности и опаковките на продуктите.

През последните месеци все по-голяма част от бизнеса се ориентира към UVC решения за стерилизация на помещенията и гарантиране сигурността на работниците и служителите си. Специалистите препоръчват да се прилага UVC дезинфекция и на водата в басейните на хотели и спа центрове, защото се унищожават всички вируси, бактерии и спори. За всеки конкретен случай обаче трябва да се направи консултация със специалист, уточнява Петрана Зайковa.

Още полезна информация по темата може да намерите на darikradio.bg   

Прочетете още