34 души са вече излекуваните от Covid-19, 498 е общият брой на заболелите

Преминаването без винетки до близки населени места - на устни договорки

| | Вили Янкова

Устни договорки уреждат преминаването без винетки по републиканските пътища между различни населени места в страната. Макар и по документи да се изисква автомобилите да са с валидни винетки, на практика такива не се изискват, а превозните средства не се спират за проверка и не се налагат глоби и такси.

Това се случва и в село Самораново, където по думите на местния кмет хората от селото нямат нужда от винетка, за да стигнат до общинския център Дупница.

Разделението на пътната мрежа на общинска и републиканска води до куриози, в които за стигане от кварталите до центъра на един град е необходима винетка. Такава примери има не само в София, а и на много места в страната, където обаче хората са глобявани, ако нямат изрядни винетки.

Но има и други случаи, в които на базата на устни договорки между близки населени места за липса на винетки не се налагат глоби, защото там проверяващи не се изпращат. Такъв пример е село Самораново, което се намира на 5 километра от Дупница и според кмета на селото Райко Цветков жителите му нямат нужда от винетка, за да стигнат до общинския център.

"Нямат нужда от винетки. Минаваме по републиканска пътна мрежа, но не ни спират, няма контрол за винетките и нямаме проблем с тях. На устна договорка сме, хората нямат проблеми или поне аз не съм разбрал за такива."

Райко Цветков обаче не пожела да конкретизира между кого е устната договорка, но уточни, че за хората от Самораново никога не е имало проблем с пътуването между селото и Дупница.

"Никога не сме имали проблеми и не ни правят. Пътуваме си свободно. Не знам дали е в нарушение на закона, не съм сигурен дали е така."

В друго село  в община Дупница пък се е появил проблем с глобяване за липса на винетки в последните няколко месеца, когато екипи на тол системата са започнали проверки на пътя между Джерман и Дупница, обясни за Дарик кметът на селото Ангел Цветков.

"Преди тол системата хората си пътуваха и никой не ги притесняваше. Откакто е системата обаче са санкционирани над 70 човека от селото. Въпреки че бяха казали, че нямат право да ни спират."

В други градове и села в страната обаче глоби за липса на винетки е имало и преди мобилните тол екипи и камерите.

Повече по темата чуйте от разговора на Вили Янкова с председателя на Агенция пътна инфраструктура Георги Терзийски в прикачения аудиофайл.

Прочетете още