Председателят на НСИ предлага електронното преброяване да бъде удължено с една седмица

По време на заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в парламента Цветарски обясни, че в понеделник следобед е имало нови хакерски атаки към системата за преброяване

Електронното преброяване на наслението да бъде удължено с една седмица. Това е предложил председателят на Националният статистически институт Сергей Цветарски. Очаква се предложението му да бъде гласувано на утрешното заседание на Министерския съвет.

По време на заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в парламента Цветарски обясни, че в понеделник следобед е имало нови хакерски атаки към системата за преброяване на наслението, но няма източване на данни и информацията, която хората са въвели, е защитена. Той бе категоричен, че Националният статистически институт няма намерение да бяга от отговорността, която носи за преброяването на населението.

Две атаки срещу сайта за преброяването в първия ден

По думите му преброяването е национална кауза и не цели събирането на пари от глоби. Той уточни, че до такива се стига само в краен случай. За уникалния код, който се генерира при приключването на онлайн преброяването, Цветарски обясни, че може да не бъде задължителен и е подготвено такова предложение до Министерския съвет.

Той коментира още, че този процес цели не преброяването на българите по света, а на населението, което реално живее в България. Накрая Цветарски подчерта, че Националният статистически институт не е един самотен остров и случаят с преброяването е показателен, че една птичка пролет не прави. Според него, за да няма такива сериозни проблеми, трябва да се мисли и действа комплексно. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още