Председателят на НС на ТПК: Мисия на държавата е да подкрепя кооперациите/СНИМКИ/

“В страната имаме много стабилни кооперации като тази в Плевен, които успяха да съхранят производството си и да внедрят иновации, но за съжаление много от тях, особено в сегашното положение с пандемията от коронавирус, са в затруднено положение.

Мисия на държавата е да ги подкрепя и бих казал, че за сега е недостатъчна тази подкрепа, защото тя е символична. Спецификата е, че в трудово-кооперативните кооперации, в които хората с увреждания са до 45 - 50 %, трябва да произвеждат продукция, която да отговаря на всички качествени стандарти. Никой клиент не би си купил нещо само, защото трябва да е социален жест, и ако те не продадат произведенното, няма да получат заплати така, че те играят паралелно с всички участници на пазара“.

Това обясни в Плевен за Дарик радио председателят на Националния съюз на Трудово-производителните кооперации в България д-р Стилиян Баласопулов. Той участва в откриването на Фестивала “125 години Трудово-производителни кооперации – в подкрепа на хората с увреждания” в Плевен, който беше първият град от осемте в стрната, в които предстои отбелязването на годишнината.

„В по-обезлюдените райони на страната се борим за участие в европейски програми – не можем да разчитаме на държавата. Участваме и в инициативата на правителството „60 на 40“ схемата до 10 000 за миктопредприятия. Успяваме, но като цяло е много трудно“, добави Стилиян Баласопулов.

В рамките на фестивала “125 години Трудово-производителни кооперации – в подкрепа на хората с увреждания” в Плевен се проведе и спортното мероприятие „Спортуваме заедно“, в което 10 двойки в състав – един човек с увреждане и един здрав, които заедно работят в кооперация „Мара Денчева в Плевен, преминаха определен маршрут от около 80 метра - тичайки или в стил „спортно ходене“.

Накрая бяха отбелязани трите двойки с най-добро време, като всички участници получиха награди лично от председателя на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България, д-р Стилиян Баласопулов.

Прочетете още