Председателят на ЕК предлага по-амбициозни цели в борбата с климатичните промени

Първата реч на Урсула фон дер Лайен "За състоянието на съюза" цели да даде насоки за бъдещето

| Свят, Общество

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се очаква да представи днес визията си за по-амбициозно споразумение в областта на климата и да предложи ЕС да ускори намаляването на емисиите си на парникови газове, съобщи ДПА.

Първата й реч "За състоянието на съюза" цели да даде насоки за бъдещето, посочва ЕК, цитирана от БТА. Ръководителите на изпълнителната власт на ЕС обикновено използват обръщенията си пред европедпутатите, за да представят големи политики и предложения.

Така Фон дер Лайен ще предложи на държавите членки да поемат ангажимент за намаляване на парниковите си емисии до края на десетилетието с поне 55 процента спрямо нивата от 1990 г., казват източници от ЕС. С това тя се надява да ускори процеса към климатична неутралност до 2050 г.

Очаква се Фон дер Лайен да говори за миграцията и за огромния бюджет и пакет за възстановяване на блока от кризата с коронавируса, който е на стойност 1,8 трилиона евро.

Интерес буди и неяснотото около това дали председателката на ЕК ще спомене България в речта си. Въпросът днес е дали в речта или в дебатите след нея страната ще бъде спомената редом с Полша и Унгария, срещу които вече вървят наказателни процедури за нарушаване основни принципи на ЕС. Ако Урсула фон дер Лайен спомене поименно България като нов проблемен член на съюза, това ще е силен сигнал от Еврокомисията, която досега има максимално сдържана позиция за протестите срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Ако не спомене България на основание, че си е вътрешна работа на страната как ще си реши проблема, това би дало основание някоя от парламентарните групи да я критикува за пасивност в изказванията след това, коментира „Дневник“.

Прочетете още