Предприятията с държавно участие проверяват договорите си заради санкциите по „Магнитски“

От всички министерства са дадени указания за всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки

В решението на МС ясно е записано, че трябва да се идентифицират всички юридически лица в списъка на фирми, свързани със санкционираните по "Магнитски". Това обясни на брифинг финансовият министър Асен Василев.

От всички министерства са дадени указания за всички предприятия с над 50% държавно участие да огледат съществуващите договори и взаимовръзки, все още нямаме обратна връзка, уточни министър Василев.

Финансовото министерство публикува разширен списък на попадащите в обхвата на санкциите

На въпрос за партията на Васил Божков "Българско лято" и получаването на евентуална партийна субсидия, министърът заяви, че новият парламент може да вземе отношение и да попълни българското законодателство.

"Това, което сме направили с решение на Министерския съвет, е изключително тясно. То е по-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, в закона за противодействие на корупцията. Причината да е толкова тясно е да се ограничи кръга и ефекта върху държавните дружества. В закона за обществените поръчки има много ясно изключение ако една обществена поръчка би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Ние смятаме, че решенеито на Министерския съвет е напълно в границите на закона", коментира Асен Василев.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още