Предложиха насоки за прилагане на бустер доза ваксина у нас

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца

Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложи следните насоки за прилагане на допълнителна или бустер доза ваксина срещу COVID-19 в България на рискови групи от населението.

Прилагането на ваксината ще бъде по желание на гражданите:

1) имунокомпрометирани хора:

- хора с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- хора с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

Проф. Ива Христова: Предстои разрешаване на трета доза ваксина и у нас

2) хора в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински персонал с висок риск от заразяване;

4) хора над 65 години;

5) хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Гърция започва да прилага бустерна доза на възрастните хора

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

∙ човекът да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

∙ преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от общопрактикуващия лекар или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;

∙ ако хората, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация, имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;

∙ желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Експерти твърдят, че трета доза ваксина не е оправдана

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech, поради подадена от производителя заявка за одобрение на прилагането на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още