Предложение: Само любителският риболов от лодка в Черно море да е с билет

Любителският риболов в Черно море да бъде без билет от брега, но да се заплаща за риболова от лодка. Това предложение бе отправено oт председателя на клуб „Майсторски риболов“ Ивайло Христов на среща на Съюза на ловците и риболовците с представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Министерството на земеделието, храните и горите.

Изпълнителният директор на Агенцията доц. Галин Николов заяви, че е съгласен предложението да бъде включено в промените на „Закона за рибарството и аквакултурите“, които са публикувани за обществено обсъждане. Те предвиждат за любителския риболов в Черно море, който  в момента е безплатен, да се изисква билет.

Идеята на въвеждането на билет за любителския риболов в Черно море не беше разбрана и това предизвика отрицателните реакции на част от хората, каза Галин Николов.

„Много хора останаха с убеждението, че ние искаме да вкараме един билет за Черно море, един билет за вътрешността, което не е така. Билетът, който се издава за вътрешността, ще важи и за Черно море. Но чухте чудесното предложение да разграничим любителския риболов в Черно море от брега и този, който е от лодката. Нашата идея беше основно да генерираме риболова от лодка, т.е. аз лично бих се съгласил с това предложение и бих помолил да го направим по този начин, така че хората, които евентулно ще бъдат най-много засегнати са хората, които ловят от брега и ежедневно да си ловят без билет, но тези, които извършват любителски риболов с лодка в акваторията на Черно море - нека заплащат“, посочи той.

Николов добави, че очаква предложения и за увеличаване на допустимия размер за улов.

„Няколко разговора съм водил с любители риболовци, които искат това да се промени. Съответно съм им казал как да го направят, за да има смисъл. Друго важно за любителския риболов е увеличаването на дневната норма в Черно море от 3 на 5 кг - въпреки че им слагаме билет, им даваме повече риба. Търсим баланса - затягаме контрола и с този закон ще призовем хората да упражняват устойчив риболов. Аз съм за принципа хвани-пусни. Не мога да го постигна на този етап. Но в бъдеще се надявам.“

От Съюза на ловците и риболовците поставиха и въпроса за затруденията при управлението на водоеми от сдруженията на любителите риболовци. Промените в „Закона за рибарството и аквакултурите“ са публикувани на онлайн портала stragegy.bg за обществено обсъждане, която приключва на 24 септември.

Прочетете още