Предлагат почти пълно затваряне на София (обзор)

КПП-та няма да има, категоричен беше Данчо Пенчев

Настъплението на пандемията и натискът върху болниците наложи мерки за справяне с кризата. Вероятно ще се затворят моловете, ресторантите, училищата, детските градини, фитнесите и всички културни мероприятия в София и София-област, обяви началникът на СРЗИ Данчо Пенчев.

Към всяка една столична болница ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът между усложнени пациенти с ковид, такива с ковид и пациенти с други заболявания, уточни Пенчев. В плана за прием се включват и частните болници, допълни той.

Мерките ще бъдат предложени на софийския щаб след среща в Министерството на здравеопазването. Очаква се, ако бъдат приети, да влязат в сила до края на седмицата.

До края на седмицата се очаква да бъдат затегнати мерките в София

Болниците в столицата трябва да увеличат леглата си за COVID пациенти с още 20% съгласно заповедта на здравната инспекция.

КПП-та обаче няма да има, категоричен беше Данчо Пенчев.

Първоначално мерките ще бъдат въведени за 14 дни, но това няма да стане "от днес за утре", уточни той.

Около 75 на сто от болничните легла в София са заети, посочи още Пенчев. По думите му в болница "Пирогов" е увеличен броят на леглата с 20 за лечение на коронавирусна инфекция.

Локдаунът няма да се прилага от днес за утре, но до края на месеца ще влезе в сила, категоричен беше Пенчев.
В болница "Света Анна" също ще бъде увеличен броят на леглата, каза директорът на лечебното заведение Славчо Близнаков. По думите му половината от всичките легла в болницата са отделени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция.

Близнаков уточни, че 30 на сто от капацитета на детското отделение са заети от деца, заразени с COVID-19, които не са в тежко състояние. Някои от децата са заедно с майките си, които също са заразени с вируса.

Данчо Пенчев призова всички граждани на София да спазват мерките, тъй като ситуацията е тревожна.

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още