Последният държавен лидер, който не вярва в пандемията

Предлагат отмяна на външното оценяване след IV и X клас

Към момента няма основание за отмяна на тези изпити, категорични са от МОН

С Борис Герасимов, директор на Дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ към образователното ведомство, разговаря Мариана Корчакова

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България предлага да бъде отменено националното външно оценяване след IV и X клас само за текущата 2019/2020 учебна година. От там предлагат също при провеждането на Националното външно оценяване след 7 клас да се изготвят въпроси и задачи само от учебния материал, изучаван през първия учебен срок. Това съобщи председателят на организацията Диян Стаматов, който е директор на 119 училище в София.

Към момента няма основание за отмяна на тези изпити, категорични са от МОН, защото подготовката на учениците продължава като вече се преподават и нови знания. От ведомството отново заявиха още, че материалът за изпитите ще бъде съобразен с взетото.

Преди дни от МОН чрез регионалните управления беше изпратено писмо до директорите и учителите с указания във връзка с неприсъственото обучение в училищата. След заповедта  от днес на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вече официално се знае, че то ще продължи до 12 април, наред с останалите противоепидемични мерки. Някои от указанията, залегнали в писмото, са насочени към преминаване към работа с електронни платформи от учителите, които досега не са ги използвали, а различните интернет приложения, социални мрежи или електронна поща да се използват за връзка с родителите.

Кои са подходящите образователни платформи, има ли по-особен статут лицензираната от МОН Майкрософт тиймс и могат ли да продължат да се използват с обучителна цел приложения и групи в социалните мрежи, обясни за Дарик радио Борис Герасимов, директор на Дирекция „Информационни и комуникационни технологии“ към образователното ведомство. 

Чуйте в прикачения звуков файл

Прочетете още