Месото по-скъпо заради климатичните промени?

Според доклад облагането на месото с данък би помогнало да компенсира въздействието на селското стопанство върху климата чрез повишаване на цената на една пържола във Великобритания с 25%

| Свят, Любопитно | dnews

Предлага се в Европейския съюз да бъде наложен данък върху месото, защото се смята, че по този начин ще се намалят вредите върху околната среда, съобщава Гардиан.

Според доклада, чрез „такса устойчивост“ върху месото за покриване на екологичните щети, които причинява, могат да се съберат милиарди, за да помогне на фермерите и потребителите да произвеждат и ядат по-добра храна.

Таксата, която би увеличила цената на пържола с около 25%, ще бъде въведена през следващото десетилетие.

Зелената сделка - много въпросителни

Докладът се фокусира върху страните от ЕС и е изготвен за Коалицията Tapp (бълг. Истинската цена на животинския протеин) от организации за здравето, околната среда и хуманното отношение към животните. В него се казва, че „справедливото ценообразуване“ на месото трябва да бъде включено в предстоящата европейска „нова зелена сделка“ и в така наречената стратегия „от фермата до чинията”.

Веганската диета може да повлияе на вашата интелигентност

Докладът, изготвен от групата за изследване на околната среда „Си И Делфт”, анализира разходите за емисиите на парникови газове, други замърсявания на въздуха и водата и загубите от дивата природа, свързани с животновъдството.

Според изчисленията, покриването на тези разходи би увеличило цената на говеждото месо с 0,47 евро на 100 g. Следователно цената на пържола в супермаркет във Великобритания би се вдигнала с около 25%.

Данъкът върху свинското и пилешкото месо ще бъде по-нисък поради по-малкото въздействие върху околната среда при отглеждането на тези животни, съответно 0,36 евро за 100g и 0,17 евро за 100g. Според доклада, подобни такси биха могли да намалят консумацията на говеждо месо в ЕС със 67%, на свинско месо с 57% и на пилешко месо с 30% до 2030 г.

Освен че емисиите ще намалеят със 120 млн. тона годишно, от таксите ще могат да се събират до 32 млрд. евро годишно за страните членки на ЕС, според доклада.

Коалицията Tapp заяви, че около половината от събраните средства трябва да бъдат отделени, за да се помогне на фермерите да произвеждат нещо друго, а не месо - това може да увеличи доходите на отделните ферми с хиляди евро годишно.

Останалите събрани от такси пари трябва да се използват за намаляване на разходите за производство на  плодове и зеленчуци и съответно по-ниската им цена в магазините, подпомагане на по-бедните семейства и подпомагане на развиващите се страни да се справят с климатичната криза.

„Европейците ядат приблизително 50% повече месо, отколкото се препоръчва в диетичните насоки за здравето. Чрез тази такса бихме могли да спестим милиарди евро всяка година от по-ниски разходи за здравеопазване. ", казва Джеръм Ремърс, директор на коалицията Tapp.

През ноември миналата година три европейски здравни асоциации писаха до Франс Тимерманс, старши европейски комисар, ръководещ инициативата за новата зелена сделка. Те казват: „Многобройни проучвания през последните години показват, че преминаването към здравословна, по-богата на растителни храни диета може да доведе до важни ползи за здравето, околната среда и икономиката.”

Облагането с данък е подкрепено и от втори доклад от Екипа за поведенчески подходи (ЕПП), компания със социална насоченост, която е собственост на правителството на Обединеното кралство. Освен това компанията предлага храната на растителна основа да се превърне в единствен избор при организирани събития или при полети.

БАБХ установи три пратки птиче месо със салмонела

Скорошни изследвания показват, че драстичното намаляване на консумацията на месо в богатите страни е от съществено значение за справяне с климатичните изменения. Според друго изследване пък избягването на месо и млечни продукти е най-ефикасният начин хората да ограничат въздействието си върху околната среда.

Включването на екологичните разходи в цената на животинските протеини е решаващ елемент за постигане на целите на ЕС в областта на климата, биоразнообразието, общественото здраве и хуманното отношение към животните“, заяви проф. Пиър Велинга от Университета Вагенинген в Холандия и председател на коалиция Tapp.

Тоби Парк, ръководител на енергетиката и устойчивостта в ЕПП, заяви: „Правителствата, индустрията и потребителите по света са по-наясно от всякога с необходимостта да живеем в рамките на средствата, които нашата планета може да ни даде.”

От Националния земеделски съюз във Великобритания твърдят, че селското стопанство може да стане климатично неутрално до 2040 г. без да бъде намалено производството на говеждо месо.

Зелената сделка - много въпросителни

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още