Предизвикателството с метлата – пореден случай на дезинформация

| Свят, Любопитно | dnews

През последните няколко дни ново предизвикателство превзе социалните мрежи. Хиляди се включиха в него, служейки си с „научни твърдения”, за да обяснят как се случва, но всъщност тези твърдения са глупости, пише Би Би Си.

Предизвикателството с метлата изпробваха хора от цял свят – идеята е да заснемат как метлите им стоят изправени на земята без да ги държат или подпират.

Много хора цитират НАСА в клиповете си и в описанията на снимките си. Други пък си служат с теории за гравитационни или небесни явления, за да обяснят причината метлата им да стои балансирана.

"НАСА заяви, че днес е единственият ден, в който метлата може да стои изправена самостоятелно заради силата на гравитацията", написа потребител от САЩ  в Туитър този понеделник. Кадрите са гледани милиони пъти и хиляди други потребители решиха също да изпробват „магията”.

Истината обаче е, че космическата агенция никога не е давала публично изявление за гравитационния ефект на Земята върху метлите.

Изправените метли нямат нищо общо с изравняването на планетите, пълнолунието или гравитационното дърпане, въпреки твърденията на някои потребители в социални мрежи.

И така, откъде идва тази дезинформация?

Най-ранните постове, свързани с предизвикателството, са от 4 февруари тази година. Една от първите публикации, цитиращи НАСА обаче, е споделена в Туитър на 8 февруари.

Според уебсайта за проверка на факти Сноупс, предизвикателството с метлата и преди е набирало голяма популярност. През февруари 2012 г. друга версия на трика е била изпробвана от хиляди потребители - балансиране на яйце – като обяснението за този „феномен” бе пролетното равноденствие.

В телевизионно предаване през март 2012 г., метеорологът на Си Ен Ен Чад Майерс обясни, че е възможно яйцето да бъде балансирано по всяко време на годината, а не само през пролетното равноденствие.

"Ако държите яйцето изправено достатъчно дълго, жълтъкът ще слезе на дъното и това ще бъде центърът на тежестта му", обясни той.

Предизвикателството на Доли Партън – четири версии на най-доброто ни „Аз"

Д-р Беки Смътърст, астрофизик от Оксфордския университет, заяви пред Би Би Си, че не може да повярва, че дезинформацията се разпространява толкова бързо онлайн.

Самото балансиране на метлата не е толкова впечатляващо. Това е добър трик за партита. Метлата е широка в долния си край и под прав ъгъл може лесно да бъде балансирана.”, обясни д-р Смътърст.

„Гравитацията е еднаква по всяко време на годината, така че без значение дали е пролетното равноденствие или не, начинът, по който Земята е наклонена, никога няма да бъде причина за балансирането на предмети.

Когато видях това в социалните мрежи днес не можах да повярвам, че дезинформацията се разпространява толкова бързо”, коментира още той.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още