Предимствата на кризата

Разбрахме и колко важни са различните видове услуги, които ползваме в ежедневието, като например фризьор, шивач, обущар, които в България са много качествени и на достъпни цени

Лили Друмева споделя свои наблюдения за живота във времена на коронавирус и прави интересни заключения

Повече от 20 дни живеем в условия на извънредно положение и карантина. Социалната изолация е истинско предизвикателство и не всеки успява да се адаптира. Наред с негативните аспекти има и позитивни. Някои от тях бихме могли да запазим и след като кризата отмине.

Трафикът в София значително намаля. Може да стигнеш от А до Б без проблеми и да свършиш доста работа. Пътуването дори е спокойно и приятно. Няма ги изнервените шофьори, клаксоните и пешеходци, изскачащи от всички страни. Вижда се и колко време губим всеки ден в трафик, което иначе би могло да се използва по по-полезен начин. 

Следствието от намаляването на трафика е повече чист въздух. Проблемът с фините прахови частици вече не е на дневен ред. Въздухът като че ли се прочисти и вече можем да дишаме по-дълбоко.

Природата също е оставена на спокойствие. Навсякъде има цветя, цъфнали дръвчета и по-малко замърсяване.

Животът стана по-бавен, дните са дълги и няма нужда да тичаме насам-натам. В това спокойствие може да забележим нови неща, като например чуруликането на птичките. 

Имаме време да говорим повече със съседите си. Чувството за общност се засилва. Хората си помагат в трудна ситуация и се сближават. 

В къщи пък може да се посветим на занимания, за които не сме имали достатъчно време, като например готвенето. Това води до консумацията на по-чиста и здравословна храна. Научихме се да я ценим и да не изхвърляме хранителни продукти.

Разбрахме и колко важни са различните видове услуги, които ползваме в ежедневието, като например фризьор, шивач, обущар и др., които в България са много качествени и на достъпни цени.

Напредваме и в технологиите. Кризата доведе до това, че всеки дом се превърна в един малък офис, в който има различни устройства за комуникация. Дори и хора, които не са имали опит с тях, сега се налага да придобият такъв и да ги използват. Хубавото е, че с тяхна помощ някои дейности могат да преминат изцяло онлайн. Това пести време и намалява трафика. 

Позитивен аспект е и увеличаването на хигиената. Спазването на дистанция в магазина, дезинфекцирането на дома, носенето на маски и ръкавици може да се запази, особено по време на грипна епидемия. Тези мерки значително ще намалят заразяването с различни вируси в бъдеще. Хубаво е и спазването на повече хигиена и дистанция на работното място. След тази епидемия по-малко болни хора ще ходят на работа.

Виждаме, че нивото на здравната грижа в България никак не е лошо. Твърди се, че в сравнение с други развити държави ние имаме повече болнични легла на глава от населението, добри специалисти и лесен достъп до медицинска помощ. Фактът, че повечето от нас още от деца са имунизирани срещу туберкулоза, се оказва положителен в борбата срещу коронавируса. Ето, че някои наследства от социализма, като стриктната имунизация, ни помагат в наши дни.

Прочетете още