Пране на пари за над 700 000 лева разследват в Пловдив

С получените от незаконната търговия с маратонки-менте пари са построени две сгради в "Източен"

Пране на пари за над 700 000 лева разследват пловдивската прокуратура и полиция. Става въпрос за схема на търговия с маратонки – менте.

Вчера, в четвъртък, при съвместна акция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура  са били извършени претърсвания в над 10 обекта на територията на Пловдив. При тези действия в специално пригоден склад към магазин, са били открити маратонки, контрабандно внесени от Турция на обща стойност над 600 000 лева. Спортните обувките са били предназначени за търговия през четири интернет сайта, чието управление е било извършвано  от двама братя, на 33 години и на 29 години от Пловдив. Стоката е била укрита в склад – тайник, който се намира зад подвижна стена.

При проведените множество процесуално-следствени действия е установено, че през периода от 2018 г. до 2020 г.,  лицата са извършвали търговия с този вид стока през интернет, а получените средства са били използвани за строеж на ритуален дом и 4-етажна жилищна кооперация в квартал „Изгрев“ за пране на пари.

Десет лица, съпричастни към горепосочените деяния, са задържани за схемата. Активните действия по разследването продължават. Единият от извършителите е обявен за общодържавно издирване.

На 25 януари 2021 г. наблюдаващият прокурор ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на лицата, за които са събрани достатъчно доказателства.   

Подробности по случая бяха оповестени на изнесен брифинг от Окръжния прокурор на града Румен Попов и директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев.

Прочетете още