ПП призоваха Гешев да подаде оставка, последва реакция от прокуратурата и коментари в НС (обзор)

От ръководството на прокуратурата реагираха с позиция, в която определиха декларацията, представена в парламента, като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт"

| България, Политика

Парламентарните групи от управляващата коалиция - "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", призоваха в декларация главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка.

"Днес не е денят да обсъждаме българска политика. Още повече кризисен пиар, най-вероятно", коментира Иван Гешев в отговор пред журналисти преди избора на председател на Върховния касационен съд от Висшия съдебен съвет /ВСС/.

От ръководството на прокуратурата реагираха с позиция, в която определиха декларацията, представена в парламента, като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт". Управляващи и опозиция в Народното събрание също коментираха призива за оставка на главния прокурор.

ПП призоваха Гешев да подаде оставка. Той отказа да обсъжда „кризисен пиар“

Декларацията от името на управляващата коалиция бе прочетена от трибуната на Народното събрание от Андрей Гюров, председател на ПГ "Продължаваме Промяната". След нея депутатите от управляващото мнозинство станаха на крака и му ръкопляскаха.

В декларацията се посочва, че с оставката си главният прокурор ще поеме отговорност за своите действия и ще даде възможност на българската прокуратура да изпълнява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите.

Като мотиви в декларацията бяха изтъкнати редица констатации от международни доклади и документи на Европейския съюз.

Безразлични сме към декларацията, заяви Тома Биков

Гюров визира системно ниските нива на обществено доверие към главния прокурор според обществено проучване на "Алфа Рисърч", масовите граждански протести, бездействието на прокуратурата и нейното ръководство за разследване на случаите на корупция по високите нива на властта, довели до налагането на безпрецедентни санкции по закона "Магнитски", както и липсата на ефективно разследване по дела с висок обществен интерес, сред които източването и фалита на КТБ, казусът с Апартаментгейт, казусът с необяснимото богатство, демонстрирано в резиденцията на бившия министър-председател.

В декларацията се отбелязва избирателното активиране на ръководството на прокуратурата в съответствие с политическата конюнктура, както и редица политически мотивирани изказвания и конкретни действия на главния прокурор. Подчертава се нарушаването на законови професионални и етични стандарти във връзка с огласяването на информация, придобита със специални разузнавателни средства, включително по отношение на държавния глава, както и случаи на нахлуване на въоръжени лица на пряко подчинение на главния прокурор в главната сграда на президентството и извършване на действия, отменени като незаконосъобразни от съда.

Иван Гешев не е най-големият проблем на България, според Христо Гаджев

От ръководството на прокуратурата реагираха с позиция

"Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", се посочва в позицията на прокуратурата.

Според прокуратурата целта на декларацията е опит за отклоняване на общественото внимание от "реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани".

Никой не е изтъкнал една причина за смяна Гешев, според Хамид Хамид

Реакции в парламента

Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти, коментира Тома Биков от ГЕРБ-СДС призива на управляващите от парламентарната трибуна главният прокурор да си подаде оставката. Това не е работа на Народното събрание, ако се спазва разделението на властите, подчерта депутатът и отбеляза, че до момента управляващите не са показвали, че работят в посока на законодателни реформи в съдебната система.

Ние сме склонни да участваме в разговори за съдебна реформа, ако се решават системни проблеми, а не се цели да махнем едните хора и да сложим наши, изтъкна Биков.

Фразите за необясними богатства, използвани в декларацията днес, ги има в арабските приказки, тук е парламент, посочи още депутатът. В Народното събрание се правят закони, всеки ден се четат декларации - ако това им е съдебната реформа, смятам че и техните избиратели ще бъдат дълбоко разочаровани, заключи Биков.

Делян Пеевски отново с лаконичен коментар относно поисканата оставка на Гешев

Проверете дали е истина това, което правят, коментира пред журналисти Делян Пеевски от ДПС призива за оставка на главния прокурор. Запитайте главния прокурор защо не обжалва присъдата "на олигарха Иво Прокопиев", добави той.

Един от изброените мотиви за оставка на Гешев е свързан със закона "Магнитски", от който е засегнат и самият Пеевски. На свой ред депутатът каза, че тази тема е изчерпана за него.

Oт "Възраждане" настояха в декларация да се разгледа проектът им за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт /ЗСВ/. Заместник-председателят на Народното събрание от "Възраждане" Цончо Ганев коментира, че управляващите не трябва да отправят молба за оставка, а да покажат реални действия. Той напомни, че първият законопроект на партията е бил именно за промени в ЗСВ, който още не е разгледан. Демагогията ви е тотална, говорите за молба, а реалните действия ги потулвате, обърна се Ганев към депутатите.

Цацаров: Отнеха достъпа ми до класифицирана информация след натиск от Петков и Рашков

Още в първите дни на това правителство ние заявихме, че основен приоритет ще бъде ефективната борба с корупцията по високите етажи на властта. Считаме, че с главен прокурор Иван Гешев това няма как да се случи и затова поискахме неговата оставка от трибуната на Народното събрание. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Петър Куленски от "Продължаваме Промяната".

Той не смята, че призивът за оставка от управляващото мнозинство е посегателство върху разделението на властите. Депутатът не е съгласен и с твърдението, че няма реална законодателна дейност. Той посочи, че се изготвят законопроекти за реформи в съдебната власт, в процес е и законопроект за промени в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Също така ще се стремим и към конституционни промени, обяви Куленски.

Ако се събере мнозинство във Висшия съдебен съвет /ВСС/, би могло да се стигне до освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, коментира Атанас Славов /"Демократична България"/. Той посочи, че ще има нов състав на ВСС, защото изтича мандатът на сегашния."Фактите, данните, обстоятелствата за извършени нарушения са известни, внесени са във ВСС, нови ще бъдат внесени, тоест би могло евентуално по сегадействащата процедура, ако се събере мнозинство във ВСС, също да се стигне до освобождаване на г-н Гешев", каза депутатът.

Славов изрази надежда да бъде започната и процедура за конституционни промени, които, по думите му, веднъж завинаги да уредят въпроса за отговорността на главния прокурор, независимо как се казва той.

Според колегата му Ивайло Мирчев страната трябва да избере нов главен прокурор. Той увери, че управляващите работят за това да изпълнят обещанията си в предизборната кампания за реформи в прокуратурата. Мирчев посочи, че се търси диалог и с партиите извън управлението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още