Повече валежи и захлаждане през следващата седмица

Типично майско време ни чака в следващите петнайсетина дни, ще има условия за превалявания, гръмотевици, дори градушки

test

Два типично летни дни преживяваме в четвъртък и петък, показанията на термометрите подскачат до 35, 36 градуса, което не е типично за средата на май, но се случва. В следващите дни нещата ще се нормализират и пролетта ще продължи в нормални температурни граници.

Членовете на Синоптичната комися, която заседава редовно във вторник и петък, не се сърдят на горещото време, защото то е генерална тренировка за идващото лято. Нека видим и малко жега след хладната пролет, дойде поредната сметак за парно, ами тя е като за януари, горе-долу.

Както и да е. Та след студената пролет дойде гореща пролет и се хванахме за климатиците, да духат студено този път. Горещото време има и друг положителен ефект - мори вируса, слънцето го убива, но пък един от генералите предрече нов апокалипсис и каза, че очаква да измрат много хора. Ние не очакваме такива неща, защото вече знаем, че "нещо с невиждана в историята ярост се задава", само дето това нещо все още не е дошло. Но в Синоптичната комисия не спорим с доказани авторитети.

Да бъдем оптимисти, но не голи оптимисти, а стъпвайки върху фактите, да не си представяме смъртта на много хора, а да си представим едно хубаво лято, с връщане към нормалността.

Но да се обрънем отново към средносрочните модели, които твърдят, че другата седмица, като почнем от неделя, ще е доста динамична, ще има условия за првалявания, гръмотевици, дори градушки, като в сряда и четвъртък, тези процеси ще са най-активни. Освен това, като допълнение, ни чака и захлаждане от средата на следващата седмица, като температурите ще се понижат поне с 5, 7 градуса. 

И така, с прекъсвания, до края на месец май, ще има условия за превалявания с гръмотевици - в различните дни с различна интензивност - най-вече в средата на следващата седмица и към самия край на месец май.

Сега, в събота и в неделя, времето ще е сравнително стабилно, но  в неделя следобед над планините, на запад, ще има условия за превалявания. 

Преживяваме пролет с елементи на лято, което си е хубаво усещане след двата месеца затворени по къщите и наплашени от невижданата епидемия.

Синоптичната комисия ви призовава да спазвате физическа дистаниця, да бъдете разумни и всичко ще е наред.

Прочетете още