Посрещаме есента с топло и сухо време

До около 26 септември ще е топло и сухо, после валежи и захлаждане

test

Янос - това е думата на деня в Гърция, където тази тропическа буря вилнее с пълна сила и е в състояние да нанесе сериозни щети в районите, през които ще премине в петък и събота /18 и 19 септември/.  После тя ще се насочи на юг към африканския бряг, като пътьом ще влоши времето над остров Крит. Подобни тропични бури не са изключение в Средиземно море, почти всяка година се зараждат такива циклони и често пъти те "нападат" точно Гърция, която се оказва на техния път.

Циклонът Янос приближава Гърция

Добрата новина е, че Янос няма да окаже никакво влияние на времето над страната. И като заговорихме за времето у нас, на прага на есента ни чакат още хубави, предимно слънчеви дни и още по-интересно - доста сериозно затопляне към края на следващата седмица.

Но да караме подред.

Тази събота и неделя малко ще захладнее, в събота по-осезаемо и то на север и изток, като дневните температури ще се понижат до интервала 20 - 25 градуса. В неделя слабо ще се повишат. Но и в двата почивни дни ще има доста слънце и не се очакват валежи. Сравнително хубаво време.

В началото на следващата седмица няма да настъпи съществена промяна, времето ще бъде предимно слънчево и с повишаващи се температури. Вторник, сряда и отчасти в четвъртък ще е предимно слънчево, дневните температури бавно ще се повишават. В петък ще има повече облаци и на места е възможно да превали и това ще е репетиция за по-сериозното влошаване на времето в събота и отчасти в неделя. Но до събота включително, температурите ще бъдат високи, като, забележете, в петък и събота - 25 и 26 септември, на места в Централна и Източна България ще достигнат до 35, дори 37 градуса.

Това ще се случи заради преноса на топъл въздух над Балканите от района на Средиземно море и вероятно ще е последното по-сериозно затопляне преди есента да си каже думата. Защото пък в самия край на септември и началото на октомври ни чака и по-сериозно захлаждане, възможно е да видим максимални температури в интервала 12 - 17 градуса.

Над Западна Европа есента ще дойде в средата на следващата седмица, когато много мощен атлантически циклон ще влоши времето там, ще има валежи, в Алпите вече от сняг, а пък този атмосферен вихър ще сложи край на лятото на континента и ще провокира средиземноморския център на ниско налягане. Според моделите, във втората половина на следващата седмица се очаква да се образуват плитки средиземноморски циклони, които вероятно вече ще окажат влияние на времето у нас.

България и средиземноморския ураган на една снимка ... Бурята се усилва и вече обхваща Южна Гърция . Очакваните пориви...

Posted by Meteo Balkans on Thursday, September 17, 2020

Следващата събота ще видим повече дъжд и на запад, и на изток, като се очаква да вали дори по Черноморието, където е сухо и трябва дъжд. Въобще в Централна и Източна България продължава тежката суша и се надавяме през есента това да се промени и да видим повече дъжд на изток. Първата серия може да е в края на следващата седмица.

Молебен за дъжд в Троянския манастир

Доста тропически бури и тук-там някой ураган бушуват из световните морета и океани в този момент - около 9 са тази бури на брой без Янос в момента, но нито една от тях не заплашва сериозно населени брегове. В разгара на сезона на ураганите сме и във всеки момент може да видим зараждането на поредния мощен ураган.

Δείτε LIVE την πορεία του «Ιανού»:

Δείτε LIVE την πορεία του «Ιανού»:

Posted by CNN Greece on Thursday, September 17, 2020

Синоптичната комисия даде информация и за ценита на петрола на международните пазари, където няма особено движение и нефтът се търгува на нива от около 43 долара за барел, малко покачване от началото на седмицата.

Зелената сделка се завихря като мощен ураган над икономиката на Обединена Европа и е на път да нанесе такива поражения в близките години, че мълниите, бурните ветрове и наводненията от Янос ще ни се видят като плаха детска усмивка.

В речта си за състоянието на Съюза Урсула Фон дер Лайен постави още по-строги климатични репери за 2030 година, като поиска да ограничим въглеродните емисии до 55 процента от равнището им през 1990 година.

Това е нереалистично и е толкова откъснато от действителността, все едно да поискаме всеки българин да стане милионер до 2030 година. Както се пошегуваха в Синоптичната комисия, през 2030 година ще е забранено вече да дишаме с пълни гърди, защото ще издишваме повече въглароден двуокис, отколкото през 1990 година, а това не ни позволява зелената сделка. 

Разбира се тази ирония надали ще стигне до бюрокрацията в Брюксел, но нека всеки да се замисли върху тези искания на ЕК - това изглежда така - да режем клона, върху който седим.

Следете най-актуалното от деня и на страниците ни във Фейсбук и Инстаграм

Прочетете още