Последната група от Антарктическата ни експедиция потегля от Пунта Аренас

Следващата й спирка е о. Кинг Джордж

След тридневно забавяне, заради лошото време на Антарктида, последната група от 28-та българска антарктическа експедиция вече  е на летището в Пунта Аренас в очакване на полет към о. Кинг  Джордж, където по предварителните планове трябва да остане няколко дни, преди да потегли към о. Ливинстън, където е българската антарктическа база.

Вчера антарктиците ни попаднаха на протестна демонстрация в Пунта Аренас. Чилийците протестират вече 100 дни, като протестите започнаха заради цените на билетите, но исканията се увеличават непрекъснато.

Групата замина в пълен състав, въпреки предупрежденията на проф. Пимпирев- ръководител на антарктическата ни мисия, че в китайската база, където отиват са взети строги санитарни мерки заради корона вируса, който разтревожи мнозина. Пътуващите към Антарктида с китайски кораби са спрени, за да не се пренесе заразата на белия континент, но инкубационният период на корона вируса е 14 дни, а последната китайска група в базата, където нашите полярници отиват, е пристигнала само преди 10 дни т.е. съществува риск от зараза.

Прочетете още