Посещението на Гагарин във Варна (СНИМКИ)

Днес отбелязваме 60 години от първия полет на човек в космоса. На 12 април 1961 г. корабът „Восток 1" прави една обиколка около Земята, с продължителност 108 минути. В ракетата е съветският космонавт Юрий Гагарин.

В края на април 1961 г. първият космонавт започва своите задгранични посещения, които продължават две години. Посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти. Първата му задгранична командировка е в Чехословакия, a следващата спирка е България. 

Малцина знаят, че най-известният човек на планетата по онова време е посетил Варна месец и половина след полета в Космоса. В морската столица на България първият космонавт престоява по-малко от 24 часа, пристигайки в следобеда на 25 май. Самолетът „ИЛ-14” на космонавта каца на летището във Варна в 16.00 часа. Той е посрещнат с бурни ръкопляскания от първенците на морския град, се отбелязва в изследване на историка Симеон Кулиш. В него той представя непубликувани документи и фотографии, свързани с паметното събитие. 

Преминавайки с открит автомобил по пътя си, Гагарин е посрещнат от десетки плакати, ознаменуващи неговия полет и дружбата между българския и съветския народ. По улиците има десетки хиляди варненци, а на пл. „9-ти септември” хора има дори по покривите на сградите.

След официалната част на площада, първият космонавт посещава курортите „Златни пясъци” и „Дружба”, за да му бъдат показани новите хотели. Вечерта на 25 май Гагарин посещава и Евксиноград, където е устроен прием в негова чест. На празненството има момичета в народни носии и много подаръци за героя. Фотография е запечатала момента, в който Гагарин играе българско хоро. 

Друг любопитен момент от историческото посещение на първия космонавт във Варна е, че четири дни преди комонавт №1 да пристигне във Варна, Градския народен съвет го удостоява със званието почетен гражданин на Варна. Неслучайно, когато произнася паметното си слово на площада, Гагарин се обръща към варненци със „земляци”, отбелязва Симеон Кулиш в научната си статия.

На 26 май сутринта на път за летището Юрий Гагарин посещава едно от емблематичните места във Варна – Пантеонът в Морската градина. Той засажда една сребърна ела и един кедър. По този начин 27-годишният съветски офицер полага началото и на Алеята на космонавтите в града. На това събитие присъстват и курсанти от Военноморското училище. По желание на Юрий Алексеевич тази среща е запечатана с фотография.

След тази паметна за варненци визита, Гагарин идва още веднъж във Варна. През 1966 г. първият космонавт избира нашето Северно Черноморие за почивка, заедно със съпругата си Валя. 

Още за историческото първо посещение на първия космонавт ще откриете в прикаченото аудио.

Прочетете още