Портних: Варненците под карантина скоро ще станат 3000

Искрено се надявам тази криза да отмине максимално бързо и с минимални последици, каза в ефира на Дарик варненският кмет

Около 2400 души в община Варна са под домашна карантина, като се очаква съвсем скоро броят им да се увеличи на 3000. Това обяви в интервю за Дарик кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че това не са заболели от Covid-19, a хора, завръщащи се от чужбина, или такива, които са били в контакт със заразени с новия коронавиус. Прекратена е практиката на домовете на карантинираните да се поставят стикери, отбеляза Портних.

10 са регистрираните случаи на заразени с Covid-19 във Варна, посочи кметът на морската столица. От седмица лабораторията в Университетска болница „Света Марина”, където се изследват пробите, е със статут на референтна, което означава, че резултатите там се приемат за окончателни.

Над 20 000 предпазни маски са раздадени на служители на институции във Варна. Продължава зареждането с дезинфекциращи материали на територията на общината. Вчера са доставени първите 5000 бутилки със спирт, като от тях се раздават и на домоуправителите в града.  

Пристигащите на жп гарата и автогарата се проверяват както за висока температура, така и от къде идват.

В ромските махали във Варна е спокойно, като ситуацията там се следи стриктно. Работи се с лидерите на махалите. Извършва се превантивна дейност, съвместно с органите на реда.

Като навременни Портних определи мерките, взети за ограничаване разпространението на коронавируса. Той апелира за повече контрол на хранителните магазини на големите търговски вериги и работещите офиси. Варненския кмет сподели още, че очаква днес нови разпореждания на Областния кризисен щаб.

„Искрено се надявам тази криза да отмине максимално бързо и с минимални последици. Нека гледаме напред с надежда и се научим да бъдем по-добри”, заключи кметът. 

Прочетете още