Поредно отличие за Мартин Копчев от габровската Математическа гимназия

| България, Габрово

Дни след успешното представяне на състезателите от младшата състезателна група на България в  Европейската младежка олимпиада по информатика и спечелиха 5 сребърни и 2 бронзови медала, между 13 и 19 септември виртуално се проведе и Международната олимпиада по информатика (IOI), а официалните резултати станаха ясни по-рано днес. Най-престижното състезание, създадено от България през 1989 г. в Правец, предизвиква най-добрите информатици в гимназиална възраст от 87 държави в света. Тази година домакин на състезанието бе Сингапур, а “домакин” от българска страна бе Софийската математическа гимназия, където бяха ситуирани участниците. Състезателни дни бяха 16 и 19 септември.

Българските състезатели поддържат изключително високо ниво, тази година спечелиха три сребърни медала, единият от които е за Мартин Копчев от 10 клас на Природоматематическата гимназия в Габрово. В неофицалното отборно класиране по точки, българският отбор се нарежда на 20-о място. Запазва 5-тото място в класирането по медали за всичките проведени досега олимпиади, нформират от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

За Мартин това е трета по ред международна олимпиада поинформатика, в момента той се състезава и като част от националния отбор по математика. Носител е още на сребърен и бронзов медали по информатика и куп други отличия от различни състезания. 

Българските олимпийци по информатика са спечелили за страната 111 медала - 27 златни, 46 сребърни и 38 бронзови. Любопитен е фактът, че в топ 100 на състезателите има общо 7 българи.

Прочетете още