Пореден протест на лекари, архитекти и родители за изцяло нова детска болница

Сред исканията е новопостроената болница да не е със статут на търговско дружество

Пореден протест под надслов „За истинска детска гробница, а не болница” се провежда тази вечер пред Министерския съвет в столицата. Въпреки взетото преди ден решение старото скеле в Александровската болница да бъде съборено и многопрофилната детска болница да се помещава в изцяло нова сграда, днес лекари, архитекти и родители поставиха редица искания, които ще бъдат внесени както в Народното събрание, така и в Министерския съвет.

"Адресирали сме исканията и към Министерския съвет, и към Парламента, защото са необходими и законодателни промени, за да бъдат изпълнени нашите искания. Те касаят както болницата да има статут не на търговско дружество, така и промени в нормативната база за спецализантите. Единственият вариант, който ще гарантира това, е решение на Народното събрание, което да задължи и следващото правителство, което и да е то, да изпълни този ангажимент," обясни пред Дарик архитект Петкана Бакалова.

"Трябва да има задължителна възможност родителите да останат със своето дете, а не да се радват на компромиса, че тази възможност им е дадена. Нямаше и достатъчно площ за паркинг. Надяваме се, че тази крачка е успешно направена и няма да се използва този строеж. От тук нататък ние настояваме болницата да се направи така, както трябва, а също и да има обществен съвет от специалисти, които непрекъснато да следят какво и как се прави," допълни Ирина Манушева, родител и участник в недоволството.

Прочетете още