Пореден обрат в МЗ: Отпадат ограниченията за нощните заведения

Отпадат ограниченията за нощните заведения при спазване на всички мерки за дистанция. Груповите събития на открито, както и сватбите също се разрешават. Отварят нощните заведения на открито и закрито при не повече от 1 човек на кв. м и спазване на дистанция и останалите противоепидемични мерки. Това стана ясно на извънреден брифинг пред Здравното министерство.  Промяната идва само два дни, след като здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която се налагаха редица ограничения заради нарастващия брой на заразени с COVID-19.

При настъпване на повишаване на новите случаи в страната, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации. 

Съгласихме се след среща с браншовата асоциация на представителите на заведенията у нас да бъде разрешено функционирането на нощните заведения при заетост на открито и закрито не повече от 1 човек на кв. м и при спазването на всички противоепидемични мерки за дезинфекция и дистанция, коментира зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. 

След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа. Броят на заразените не е скочил заради заведенията, никой не може да докаже, че ние сме разпространители на заразата, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. 

Няма логично обяснение на всичко, което се случва в страната, а в същото време един бранш да стои без пари, добави той. 

Заповедта за отварянето на нощните заведения влиза в сила от утре. 

Очаквайте подробности 

Прочетете още