Поправка на ГЕРБ вдига прага на детските с...10 лева

В последния момент и въпреки несъгласието на финансовия министър управляващите решиха да увеличат подоходния праг за детските добавки, с 10 лева. Предложението на депутата от ГЕРБ Александър Иванов беше одобрено от бюджетната комисия в парламента миналия четвъртък и утре ще бъде разгледано в пленарна зала, по време на второто четене на законопроекта за държавния бюджет за догодина.

Самият Иванов отказа да разясни пред Дарик мотивите за стойността на предложеното увеличение. Преди няколко седмици социалният министър в оставка Бисер Петков се ангажира да предложи вдигане на този праг с 50 лева, заради планираното увеличение на минималната заплата със същата сума. Идеята му обаче не намери място в проекта на финансовото министерство. 

През тази година право на детски добавки в пълен размер имат семействата с доход до 400 лева на член от семейството, а тези, които разполагат с между 400 и 500 лева на човек, имат право на 80 процента от месечната семейна помощ.

Заради увеличаването на минималната заплата с 50 лева от 2020-та година и замразените от три години прагове на детските добавки в средата на октомври социалният министър в оставка Бисер Петков предложи нарастване на двата прага - на 450 лева за получаване на пълния размер, а за непълния размер да се изисква доход от 450 до 550 лева.

Така по думите му би се ограничил броят на семействата, които ще останат без детски добавки или ще преминат към групата на получаващите по-малката сума. Колегата му Владислав Горанов обаче не се съгласи с това предложение и обясни защо подоходните критерии остават замразени.  

"Дебатът за демографската политика не трябва да се свежда до даването на пари, тъй като концептуално нито едно дете не трябва да бъде раждано заради икономически стимули."

Месец по-късно от ГЕРБ решиха да коригират заявката на финансовия министър със символично увеличение на подоходните критерии - с по 10 лева.

Така прагът за детска добавка от 40 лева за едно дете ще стане 410 лева от 1-ви януари, а за непълния размер от 32 лева ще бъде между 410 и 510 лева. Вносителят на поправката в закона за държавния бюджет Александър Иванов отказа да обясни пред Дарик как е изчислена стойността на увеличението и колко семейства ще запазят детските си добавки с така предложената промяна.

Прочетете още