Полша разследва смъртоносното отравяне с гъби на афганистански бежанци

Предполага се, че семейството, което се състои от двама възрастни и четири деца, е сготвило супа със силно отровните зелени мухоморки

| Свят

Прокурори и полицаи в Централна Полша разследват отравянето с гъби на афганистанско семейство, евакуирано от Кабул миналия месец, включително смъртта на петгодишно момче, починало, след като семейството яло отровни гъби, набрани в гората, предаде Асошиейтед прес.

На шестгодишното братче на момчето бе направена трансплантации на черен дроб, но според лекарите в главната полска детска болница шансовете му за оцеляване са много малки. Седемнайсетгодишната му сестра е лекувана и състоянието й е добро.

Има съмнения, че едното натровило се с гъби афганистанче е в мозъчна смърт

Предполага се, че семейството, което се състои от двама възрастни и четири деца, е сготвило супа със силно отровните зелени мухоморки, които набрало в гората около центъра, където прекарвало задължителната карантина. Афганистанците постъпили в центъра в Подкова Лешна, град близо до Варшава, на 23 август.

Александра Скшиняж, говорителка на варшавската прокуратура, каза, че прокурори разпитват служителите на центъра в рамките на криминално разследване, което може да доведе до предявяване на обвинения за излагане на опасност на нечий живот по непредпазливост. Максималното наказание за това престъпление е три години затвор, добави тя.

Три афганистанчета от бежански лагер в Полша се натровиха с гъби

Полша евакуира семейството миналия месец, след превземането на Афганистан от талибаните, по молба на Великобритания. Бащата е работил за британското правителство. Лекари от детската болница съобщиха за смъртта на петгодишното дете вчера.

Според Държавната служба за чужденците при друг случай в друг център близо до Варшава четирима афганистанци са хоспитализирани, след като яли отровни гъби.

Зелените мухоморки, едни от най-отровните гъби в света, много приличат на ядливите сърнели.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още