Полша планира да похарчи повече от 400 милиона долара за стена по границата с Беларус

През август Полша започна да издига ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, за да спре нелегалните мигранти, въпреки критиките за нехуманно отношение към някои от тях

| Свят

Полша планира да похарчи повече от 1,6 милиарда злоти (404 милиона долара) за построяването на стена по границата й с Беларус, за да не позволи в страната да влизат нелегални мигранти. Това става ясно от законопроекта, който депутатите ще обсъдят днес в парламента, съобщи Ройтерс.

През август Полша започна да издига ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, за да спре нелегалните мигранти, въпреки критиките за нехуманно отношение към някои от тях. Стената, която ще бъде снабдена със сензори за движение и камери, още повече ще подсили граничната сигурност.

Увеличава се броят на мигрантите, идващи в Германия през „беларуския маршрут“

Полша, Литва и Латвия съобщиха за рязко повишаване на броя на мигрантите от страни като Афганистан и Ирак, които влизат през границите им с Беларус. Варшава и Брюксел определят това като вид хибридна война, предприета, за да се окаже натиск на ЕС заради санкциите на съюза срещу Минск.

"Въпреки факта, че полско-беларуската част от държавната граница е преградена с телена ограда и спирали от бодлива тел, опитите за пресичане на границата не намаляват, а се увеличават", се казва в мотивите за законопроекта, публикувани в сайта на парламента.

От началото на януари до края на септември граничната охрана е предотвратила 9 287 опита за преминаване на границата с Беларус и влизане в Полша, като около 8000 от тези случаи са през последните два месеца, се казва още в мотивите.

Полша каза, че беларуски сили са открили огън по полски войници през границата

"Поради факта, че ситуацията може да продължи още много месеци, трябва да вземем предпазни мерки", заяви правителственият говорител Пьотър Мюлер.

Общата стойност на проекта е 1,615 милиарда злоти, от които строителството на преградното съоръжение ще струва 1,5 милиарда злоти, а техническото оборудване - 115 милиона злоти.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още