Политическото напрежение в Попово продължава. Отговорът на областния управител Митко Стайков

Политическото напрежение около кмета на Попово Людмил Веселинов и областният управител на Търговище Митко Стайков продължава. Хронологично скандалът започна в петък 8 ноември, когато по време на учредителното заседание на местния Общински съвет 16 съветника от БСП, АБВ и местната коалиция „Движение заедно за промяна“ в декларация заявиха че областният управител е нежелан гост. По техни думи поради недопустимото му участие в изборния процес, изразяващо се в грубо нарушаване на нормите на поведение, заложени в Закона за държавния служител и във връзка с поведението му и отношението му към кандидата за кмет на община Попово и победител в изборите – д-р Людмил Веселинов, както и обидни лични нападки и квалификации. В понеделник, 11 ноември Людмил Веселинов насрочи пресконференция, която впоследствие отмени заради слаб интерес от медиите. В свое изявление той заяви че пред Комитета на регионите ще изнесе данни за репресии и закани, както и за недопустими факти и обстоятелства, случили се по време на изборната кампания.

Областният управител Митко Стайков реши да отговори на нападките, като го направи публично. Ето и неговото изявление:

„Изборите в община Попово явно все още не са приключили, въпреки че има ясен победител. На територията на област Търговище има пет общини и в тях се извършиха едновременно избори. На територията на общините нямаше констатирани заплахи, измами или каквото и да е било. Изборите минаха спокойно, демократично, цивилизовано, има ясни победители. Харесва или не, това е резултата и волята на народа. Оттук нататък всички трябва да приемем резултатите и не да се отдаваме на емоции кой ни харесва и кой не и да говорим небивалици, а просто трябва да продължим напред за развитието на региона.

Ако сте забелязали, от две години насам Веселинов се държи много арогантно и нагло, по отношение както на държавата, така и на правителството, към областен управител и въобще към всички, които са от ПП ГЕРБ. Върнете се една година назад, проследете сесиите на общинския съвет в Попово и ще си дадете отговор защо е така. На Веселинов всеки му пречи, всеки му създава проблеми и едва ли не всички са му виновни за несвършени неща. Само че аз не мога да си обясня факта, че от 2009 г. при управлението на ПП ГЕРБ в община Попово са усвоени 134 млн. лв. И при това положение, ти да казваш че ти се пречи, това е парадокс.

За последните две години има инвестиции около 50 млн. лв. само за пътна инфраструктура с пари от държавата. В момента дори довършваме пътя Попово-Зараево-Захари Стояново - път, който от 40 г. не е бил ремонтиран. Преди това направихме Попово-Опака, Попово – Водица – Бяла. Кой му е пречил и с какво му е пречил?

Да не говоря, че направихме най-модерната спортна площадка в село Зараево, детска площадка и спортна площадка в училището, което е също общинско, то не е държавно, с държавни средства, осигурени от Министерството на образованието.

Помагахме на детски ясли и лично аз, както със закупуване на телевизори, на спални комплекти. Кой му пречи на Веселинов? Не мога да си го обясня. Ако той имаше факти, щеше да ги извади. Но отидете в населените места и питайте по какъв начин хората гласуваха за Веселинов, аз няма да коментирам. Защото по време на кампанията имаше доста интересни неща, които чух -за заплахи, ако не го подкрепят. Отидете вие се поинтересувайте, не аз.

Пак казвам, изборите приключиха и е време да се хванем за ръце и да работим. Аз мисля, че на пресконференцията той трябваше да каже какво ще прави от тук нататък. Защото благодарение на неговото арогантно и нагло и поведение област Търговище в  момента е възпрепятствана да усвои 100 млн. лв. за подновяване на ВиК инфраструктурата. Един кмет и той се казва Веселинов в община Попово, в момента пречи на всички да сключим договори, да дойде фирма да обследва във всички общини ВиК инфраструктурата и да сключим договори за да я подменим в цялата област. Всички останали кметове, макар и от различни политически сили, но всъщност пет с Веселинов, се събрахме, за да консолидираме ВиК асоциацията и да усвоим рехабилитация на цялата ВиК инфраструктура на територията на областта. В един момент Веселинов реши, че трябва да излиза. Обжалва собственото си решение на Общински съвет. Мина второто дело срещу ВиК Асоциацията -беше на 6 ноември, което ние печелим. Сега чакаме да видим дали ще има ново обжалване и пред Висшия административен съд. Не може един кмет да не е ангажиран с проблемите на хората, с ВиК инфраструктурата, при приложение, че в Попово имат проекти за около 23 млн. лв. за ВиК инфраструктура.

Според мен има тенденциозно отношение. Взаимоотношенията на вече избран кмет и държава. И ако тръгнем по логиката Вие не ми харесвате и ще изляза, това значи ли, че аз на сесията на Общинския съвет трябваше да призова съветниците от ГЕРБ, както всъщност те мислеха да направят, също да напуснат сесията. Това до какво щеше да доведе. До провал на сесията. Това ли трябваше да направя и аз? Това би било безотговорно. Затова казвам, че е по-важно сега е да видим какво ще правим за общините и как да надграждаме, а не да търсим конфронтации и дали има скандални неща по отношение на изборите. Чух упреци, че една от декларациите, които той ми беше казал да напиша, че аз съм участвал в изборите: Уважаеми г-н Веселинов, аз съм политическо лице и съм участвал в изборите във всички общини. Само че след работно време, а не в работно време. Или пък съм участвал, когато съм бил в отпуск, през другото време не мога да си позволя да участвам, тъй като аз съм представител на държавата и на правителството.

Ако той наистина ме обвинява пряко в репресии и заплахи към него и семейството му, аз ще си търся правата по съдебен ред. Но пак ще кажа отидете в селата и лично проверете кой е правил заплахи и как, сами ще се уверите в правотата. Но поведението му е нагло и безотговорно.“

Прикачени файлове:

Прочетете още