Полицията използва сила срещу демонстрантите в Минск

Протестите в Беларус не стихват повече от два месеца. Хората искат Лукашенко да слезе от власт и да има нови, честни избори

| Свят

Хиляди демонстранти излязоха по улиците в Беларус, за да протестират срещу президента Александър Лукашенко въпреки заплахата на полицията за стрелба с бойни патрони, предаде Франс прес.

Опозиционната лидерка Светлана Тихановска, която намери убежище в Литва, даде срок на Лукашенко до 25 октомври да се оттегли, в противен случай обеща да призове хората от цялата страна да излязат на улицата и да обявят обща стачка.

За разлика от предишните протести, демонстрантите решиха днес да не организират шествие в центъра на Минск, а по голяма улица в южната част на столицата, където има множество заводи.

Според правозащитната организация "Вясна" милицията е започнала да арестува демонстранти в Минск и в други градове. Местни медии съобщават за задържани журналисти. Говорителката на беларуското министерство на вътрешните работи Олга Чемоданова каза, че досега в Минск са арестувани над 100 души, допълва Франс прес.

Пет станции на метрото са затворени заради днешните протести, съобщава ТАСС. Шествието в беларуската столица се провежда под наслов "Партизански марш", тъй като колона от неколкостотин души се движи по Партизански проспект към околовръстното шосе.

Силите на реда използваха специални средства за разпръскване на демонстрантите в района на универсалния магазин "Беларус". Кореспондент на ТАСС съобщава за няколко силни гърмежа, наподобяващи избухване на светошумови гранати.
Началникът на беларуското КГБ Иван Тертел, цитиран от АФП, увери, че има информация за непосредствена опасност от провокация с цел да се дестабилизира Беларус.

Прочетете още