Полетът на „Ню Шепард“ надминал високите очаквания на Джеф Безос

Илон Мъск се позабави с поздрава към Безос с няколко часа

| Свят, Любопитно

Суборбиталният полет на кораба "Ню Шепард" е надминал високите очаквания на милиардера Джеф Безос, който вчера излетя с него и стигна до ръба на космоса, предаде ТАСС. Това призна най-богатият мъж в света след успешното кацане. Джеф Безос бе сред четиримата пътници на борда на първия пасажерски полет, организиран от компанията му "Блу ориджин".

С космическите полети на Ричард Брансън и на Джеф Безос се поставя началото на космическия туризъм

На пресконференция след полета Джеф Безос заяви, че полетът "доста надмина очакванията, които първоначално бяха високи". Той призна, че бил изненадан от това колко "естествено" за него се оказвало чувството на безтегловност.

"Атмосферата (на Земята) е огромна... Но когато сте над нея, осъзнавате, че е много тънка, малка и крехка, а ние й вредим. Едно е да разбираш това, а съвсем друго - да го видиш със собствените си очи", заяви Джеф Безос.

Ракетата "Ню Шепард" на "Блу ориджин" беше изстреляна вчера от Западен Тексас. На борда й бяха основателят на "Амазон" заедно с брат си Марк, с 18-годишния младеж от Нидерландия Оливър Дамен и с 82-годишната авиаторка от Тексас Уоли Фънк, които се превърнаха съответно в най-младият и в най-възрастният човек, полетели в космоса.

Ракетата достигна височина от 106 километра. Бустерът й с дължина 18 метра ускори до три пъти скоростта на звука, за да издигне капсулата на максимална височина, преди да се отдели от нея и да се приземи. Пътниците преживяха няколко минути на безтегловност в просторната бяла капсула с големи илюминатори. Капсулата се приземи с помощта на парашути, като Безос и останалите космически туристи за кратко са изпитали близо шест пъти силата на гравитацията по пътя към Земята.

Джеф Безос беше поздравен за успешния полет от основните си конкуренти в надпреварата за развитието на космическия туризъм - Ричард Брансън и Илон Мъск.

Джеф Безос и Илон Мъск поздравиха Ричард Брансън за успешния полет до космоса

Британецът, който първи полетя в космоса на 11 юли с кораба "Юнити-22" на компанията си "Върджин галактик", поздрави Безос почти веднага след успешното завръщане на Земята на "Ню Шепард". Брансън изпрати поздравление в Туитър: "Впечатляващо! Всичко най-хубаво на целия екипаж от мен и целия екип на Върджин галактик".

Ричард Брансън приключи успешно космическия си полет

Илон Мъск се позабави с поздрава към Безос с няколко часа. "Поздравления", написа той кратко и лаконично в профила си в Туитър.
Безос и Брансън се готвят рязко да увеличат броя на космическите туристи. Илон Мъск и компанията му "СпейсЕкс" пък планират да прескачат кратките космически полети и да изпращат клиентите си директно в орбита за десетки милиони, като първият полет е планиран за септември.

Прочетете още