Подготвя се възможност за лечение на Ковид болни с моноклонална терапия

Към момента 8 области в страната са в тъмночервената зона на COVID картата

Здравните власти дадоха информация за относно актуалната ситуация Ковид. В брифинга участваха министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, зам.-министър Александър Златанов, директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър 

"Виждам, че доста хора са се напрегнали и се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи за ситуацията. Няма място нито за хаос, нито за паника. Системата е добре организирана и добре подготвена", заяви в началото на брифинга министър Кацаров.

Здравният министър каза, в петък ще има друг брифинг, на който ще се съобщи за мерки на национално ниво

Здравните власти призовават да не подценяваме сезонния грип

Потвърждавам това, което съм казвал винаги, ако се стига до затваряне - последните ще бъдат училищата, категоричен е министърът.

"Има много точни данни за броя положителни деца в училищата. Статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите", добавят здравние власти.

"Полагаме огромни усилия, много активно работим да осигурим преди края на този месец едно допълнително лечение за тежкоболни от ковид с моноклонални тела. Има възможност това да стане, в момента се подготвя цялата необходима документация. Няма никакви административни пречки, изпратили сме това становище на всички РЗИ-та в страната", обясни Кацаров.

Ситуацията е напрегната, не е лесна, но нито сме паникьосани, нито сме в хаос, подчерта отново министърът.

Към момента в страната са разкрити общо 7268 за ковид пациенти, от тях 760 са интензивни. 5646 е броят на заетити легла, от тях 485 са интензивни, обясни зам.-министър Златанов.

В София ситуацията е следната - 1 569 разкрити легла, от тях 231 за интензивно лечение. Към момента заети са 1 236, от тях за интензивно лечение са 212. 333 легла са свободни, уточни зам.-министърът.

Има 100 разкрити ковид зони, така че на национално ниво сме в плана, подчерта Златанов.

Сравнително бавно се развива тази вълна, каза проф. Мира Кожухарова. Тя обясни какво е било нивото на заболеваемост при предишните вълни на пандемията и как то се е отразило на смъртността. 7 920 души е общият брой на починалите при първата вълна, 8 459 са при втората.

Над 5600 души с Ковид са хоспитализирани

"До момента имаше две големи пандемични вълни - в началото заболеваемостта беше много малка заболеваемостта, повишаването започна през октомври миналата година. От началото на месец август започна повишаване на заболеваемостта с по-полегат ход", обясни проф. Кожухарова.

Тя отчете, че за първите 9 седмици на първата вълна починалите  са 4 735, през втората 4 479, а  при сегашната са 3 360. Може да се каже, че това е доказателство, че този вариант може да се разпространява по бързо, но не значи че е по смъртоносен, каза тя.

Общата смъртност е с около 1/3 по ниска в сравнение с предишните вълни. Вероятно една от причините за това е, че има 20 % ваксинирани, каза здравният министър Кацаров.

Не е правилно здравната система да се разглежда като държавен разход, коментира Кацаров

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова представи сравнителен анализ на заболеваемостта у нас спрямо други страни.

По думите ѝ, вълната от COVID-19 има много по-голям "замах" на заболевамостта от коронавирус в Сърбия и Румъния, отколкото в България в момента, докато в предишни вълни страната ни е с била с по-високи показатели. С други страни показателите са сходни, например с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска.

Албания – там има малко по-малко заболяемост от тази у нас, в предишните вълни, в България е бил по-висок пикът.

Гърция – там са с малко по-ниска заболяемост от у нас. За целия период Гърция са поддържали по-ниски нива на заболяемост. В периода между третата и четвъртата вълна при нас са задържани по-ниски стойности.

От секвенирането на 100 % в момента излиза делта варианта, но се следят и неговите 38 подварианти, допълни проф. Христова. Към момента този вариант е залял света заради своята трансмисивност, допълни тя.

Затягат Ковид мерките в София

Към момента 8 области в страната са в тъмночервената зона на COVID картата. Това са Видин, Монтана, София, София-област, Перник, Кюстендил, Сливен и Габрово. В тях заболеваемостта е над 500 на 100 000 през последните 14 дни. От утре, 14 октовмри, в София град влизат в сила нови ограничтелни мерки, а в София-област те са факт от вчера, 12 октомври.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още