Последният държавен лидер, който не вярва в пандемията

Може ли заразени лекари, без симптоми, да са потенциални вирусоносители за свои колеги и пациенти?!

Под карантина в Пловдив днес са 1867 души

Под карантина днес бе поставен целият 12-ти етаж в най-голямата болница в Пловдив УМБАЛ "Св. Геогри", където бе установено, че 59-годишна сестра от отделението по неврохирургия е с положителна проба за COVID-19. Това е един от новите случаи в града, за които тази сутрин съобщи генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. По неговите думи, сестрата и другият заразен мъж са на лечение в Инфекциозна клиника. Директорът на РЗИ в Пловдив Д-р Ваня Танчева-Манчева потвърди, че жената е работила като превързочна сестра в неврохирургията и е имала контакт поне с 20 болни, но в момента си е вкъщи, като състоянието й е към сериозно.

Toва е второто огнище на зараза в Пловдив. Първото възникна също в болнично заведение (МБАЛ „Пълмед“), където заразени са лекар и 2 медицински сестри. Остава открит въпросът откъде тръгва заразата и възможно ли е лекарите, пътували в чужбина през февруари и началото на март, които не са имали и нямат симптоми, да са потенциални вирусоносители за останалите си колеги и за пациентите.

По-късно днес управителят на УМБАЛ "Св.Георги" Д-р Карен Джамбазов каза, че няма официална информация за лекар от същото отделение, който в момента има симптоми на COVID-19. Официално обаче стана ясно, че и никой в отделението не е изследван. 

На въпроса дали е възможно лекари, пътували в чужбина през февруари и началото на март, да бъдат потенциални вирусоносители за свои колеги и пациенти, към момента никой не може да отговори. Това каза пред Дарик и началникът на неврохирургията Д-р Борис Калнев, който също се е върнал от Италия в средата на февруари. Той потвърди, че нито едно медицинско лице от отделението не е изследвано до момента, въпреки че много от тях са били в чужбина. Изискванията за 14-дневна карантина не беше задължителна през февруари и първата седмица на март, уточни още неврохирургът.

В отговор на въпрос на Дарик  председателят на Областния кризисен щаб Дани Каназирева потвърди, че всичките 60 лекари, сестри и санитари в отделението, което тази сутрин бе поставено под карантина , ще бъдат изследвани за коронавирус възможно най-скоро.  

В момента в неврохирургията под ключ са всички, които са били дежурни при налагане на карантината тази сутрин. Общо карантинираните в Пловдив са 1867 души. 7 са установените случаи на заразени.

Прочетете още