Почина проф. Мирослава Кортенска

| България, Общество

Почина проф. Мирослава Кортенска. Тя издъхнала в 18 ч тази вечер, съобщи нейната дъщеря Веселина Господинова в профила си във Фейсбук.

През последните седмици проф. Кортенска беше настанена в интензивно отделение с усложнения от коронавирус и се бореше за живота си. Проф. д-р Мирослава Кортенска е български театрален критик, културолог и медиен експерт. Преподавател в катедра "Кино, телевизия и театър" в Югозападния университет в Благоевград (от 2000 г.) и изследовател на културните процеси на 20. век.

Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на учените в България. Родена е на 5 ноември 1953 г. в София в семейството на актьора Стефан Кортенски и актрисата Веса Кортенска. Завършва ВИТИЗ в София, при проф. Любомир Тенев. От 1976 до 1991 г. работи като драматург в Драматичния театър в Стара Загора и в Държавния сатиричен театър. От 1993 до 1996 г. е преподавател и заместник-декан на Магистърски факултет в Нов български университет (НБУ).

Ръководител на магистърска програма „Журналистиката като четвърта власт“ на НБУ и Американския университет в Благоевград. През 1997 г. е съветник в Комисията по култура и медии в 38-о Народно събрание и експерт по написването на Закона за електронни медии. От 2002 до 2005 г. е член на Художествения съвет на Българската национална телевизия (БНТ).

От 2008 до 2010 г. е член на Художествения съвет на Българското национално радио (БНР), програма „Христо Ботев“. След това, от 2009 до 2011 г. е автор и водещ на предаването „Врата към Европа“ по БНР, програма „Христо Ботев“. Предаването получава две награди от Комитета по образование на Европейската комисия през 2009 и 2010 г. Автор е на множество коментари, статии и анализи по болезнени въпроси на българския преход в електронните и печатни медии на България. През 2011 и 2012 г. е член на изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“.

Поклон пред паметта й!

Прочетете още