Почина последният маршал на Съветския съюз Дмитрий Язов

| Свят

На 96-годишна възраст след тежко и продължително заболяване в Москва почина маршалът на Съветския съюз Дмитрий Язов, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение от Министерството на отбраната на Русия.

Погребението ще се състои на 28 февруари на федералното военно мемориално гробище в Митищи.

Язов беше последният от военните ръководители, получил званието маршал на Съветския съюз. За подвизи по време на Великата отечествена война е награден с орден „Червена звезда“.

Дмитрий Тимофеевич Язов е роден на 8 ноември 1924 г. в село Язово, Омска област, в семейство на селяни. След като завършва военно училище през 1942 г., той отива на служба. От юли 1942 г. до май 1945 г. командва взвод на Волховския и Ленинградския фронтове.

След войната той продължава военната си кариера, преминава от командир на рота до командващ армия. През 70-те години той оглавява отдела на Главна дирекция по личния състав на Министерството на отбраната, след това става първи заместник-командир на войските на Далекоизточниявоенен окръг.

От януари 1979 г. Язов служи като командир на Централната група войски, а от февруари 1979 г. – на упълномощеното правителство на СССР за престоя на съветските войски в Чехословакия.

През 1980-1984 г. е командир на войските на Средноазиатския окръг. От 1984 г. до 1987 г. на Далекоизточният военен окръг.

От януари до май 1987 г. Язов е заместник-министър на отбраната на СССР за личен състав и началник на Главната дирекция по персонала на Министерството на отбраната на СССР. След това оглавява ведомството. Под неговото ръководство е извършена много работа за повишаване на бойната ефективност на въоръжените сили на Съветския съюз, както и за организираното изтегляне на войските му от Афганистан.

През 1991 г. той подкрепя ГКПЧ, арестуван е, но по-късно е освободен и амнистиран.

След оставката той е главен инспектор на Министерството на отбраната.

За повече новини и любопитни материали последвайте страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още