Почина Игнат Канев

| България, Русе

Почина канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев. Той си отиде на 93 години. Строителният магнат е роден в русенското село  Горно Абланово, където миналата есен бе открита музейна експозиция на негово име.

Игнат Канев бе един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара. Роден е на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Беше многократен дарител на български учреждения, поради което има държавни награди. 

В Русе, в рамките на Русенския университет е изграден Канев център с негово дарени, а през последните години той дарява средства и за обновяване на русенската многопрофилна болница, която също вече носи неговото име.

Игнат Канев е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. „На тези години се озовах на непознато за мен място. Нямах нищо, освен мечти, надежди и 5 долара в джоба. Справих се с всичко с тежък труд и решителност“, сподели преди време милиардерът. През 1951 г. заминава за Канада. Днес оборотът на компанията му е над $250 млн. годишно. Благодарение на усърдието и предприемчивостта си Игнат Канев бързо натрупва голямо състояние, което му дава възможност да се заеме с благотворителна дейност. Дарява предимно за здравни и учебни цели, както и за утвърждаване на православната църква.

През последните години той се връщаше в родния край всеки октомври, когато е рожденият му ден.

Прочетете още