По-студено в следващите дни, после слабо затопляне

Студеният период ще продължи до четвъртък - петък, после ни чака слабо повишение на температурите

test

Синоптичната комисия заседава в очакване на първия сняг за сезона. В началото на декември сме и си е в реда на нещата да видим и малко сняг през тази топла, топла есен. За радост или за съжаление, зависи от гледната точка, снегът няма да е много и само ще ни напомни, чи има и зима.

Още от сряда обаче нещата ще се оправят, вече няма да има валежи и ни чака период от няколко дни, който ще е сух и сравнително студен. Високо атмосферно налягане от Централна Европа ще ни донесе спокойно време, като не са изключени и мъгливи сутрини и дори дни. Знаете  - в котловинните полета и по поречието на реките.

Сутрин температурите ще са под нулата, през деня в равнините части и на юг до три, четири градуса, в София малко над нулата.

Към петък събота, дневните температури ще започнат да се повишават, в събота на места на запад е възможно дори слабо да превали дъжд. След това около 10, 11 декември ще видим отново валежи, главно от дъжд, но е възможно по високите западни полета и Предбалкана да видим и мокър сняг. Температурите тогава временно ще се понижат, но след това отново ще тръгнат нагоре.

През следващата седмица, след 11, 12 декември, ни чака и по-съществено затопляне, като на места, на изток можем да очакваме дневни температури до 12, 15 градуса. 

Нова валежна обстановка се очертава да видим около 17, 18 декември, когато е възможно и повече да вали. Моделите прогнозират два средиземноморски циколна през 24 часа, което си е рецепта за повече валежи. За момента се очертава да вали главно дъжд, но има доста време, така че нещата могат да се променят.

В Синоптичната комисия бе коментирана и срещата за климата в Мадрид, както и желанието на Столичната община отново да повиши данъците за автомобилите в София.

Комисията изрази мнение, че докато Европа прави и невъзможното да ограничи изпускането на парникови газове и е готова да похарчи една планина пари / 3 трилиона евро за 10 години/, то други големи икономики като Китай, САЩ, Бразилия, Индонезия, Индия - пет пари не дават за това.

Което по пътя на логиката ни води да заключението, че макар и много хубава, политиката на Европа не е рационална. Ще харчим пари, а ефектът ще е нулев. По-скоро трябва по естествен път, с развитието на технологиите, да се върви към ограничаване на парниковите емисии - всяка насилствена политика в тази област води до излишно харчене на пари и проблеми за икономиката и обществото.

Както каза и Борисов, ние спираме нашите въглищни централи, но в Китай те не спират и вятърът ни носи парниковите газове и замърсяването и ние си го дишаме.

Но в Брюксел, а и не само там има доста политици, които са се втренчили в климатичните промени и не приемат друга гледна точка. 

Прочетете още