По-хладно и дъждовно време в следващите дни

Краят на май и началото на юни се очертава като период с повече валежи и гръмотевични бури

test

Синоптичната комисия заседава ударно в условията на мрачно майско време със слаб ръмеж над София. Всички са вперили очи в синоптичните модили и гледат какво показват те за края на май и първите дни на юни.

Интересно. Моделите са единодушни, че над Източна Европа и Балканите, в следващите дни, ще имаме неспокойна атмосфера, условия за повече валежи, бури, дори градушки.

Няма изненда, това е типично майско време и трябва да се подготвим с чадъри и връхни дрехи. Задаващите се гръмотевични бури, главно в следобедните часове ни карат да си припомним правилата за поведение при подобни явления - да се стремим бързо да отидем на закрито, ако сме далеч от сгради, да се скрием в автомобил, ако сме извън града, а ако сме във високата планина бързо да слезем в по-ниското. 

Да не се крием от дъжда и бурята под единични дървета, да отстраняваме металните предмети, защото те могат да ни докарат неприятности. 

В следващите няколко дни, до петък - събота, тези процеси ще бъдат особено активни, очакват се, на места и локални градушки, а по поречието на реките е възможно, при силни дъждове, да има и приливни вълни и да се създадат възможности за локални наводнения.

Според моделите, в следващите десетина дни ще паднат над 100 литра валежи, на квадратен метър, а в някой райони и значително повече.

Температурите остават сравнително ниски - до 22, 25 градуса в равнинните части на страната,а  на запад, по високите котловинни полета и до 15 - 17 градуса.

Планините са особено застрашени от пролетните бури, там те се развиват с по-голяма честота и сила, така ще бъде и в следващите дни - планинските и припланински райони ще бъдат атакувани от тези явления.

До края на май и в първите 4 - 5 дни на юни ще се запази висока вероятността от повече валежи и гръмотевици. И в по-далечна перспектива, до 10-ти юни, нещата много няма да се променят, но честотата на валежите и бурите ще намалее и те ще са по-вероятни, за този период, в западните планински райони и въобще в планините.

И над големи части от Централна и Източна Европа в следващите 10-тина дни ще е по-хладно и по-влажно. 

Докато по отношение на времето има сравнително голяма яснота, то на петролните пазари нещата са динамични, цените се установиха около 35 долара за барел и това се отрази и на цените на дребно в страната - те слабо се повишиха. 

Какво ще се случи с отпадането на карантинните мерки в повечето европейски страни, с активизираните пътувания и най-вече след първи юли, не е много ясно, но възстановяването на икономиките и намаленото производство на петрол ще стимулира известен ръст.

Прочетете още