Пловдивският хирург Д-р Ал. Янкулов от Дрезден: Епидемия се бори с чист въздух и слънце

В Германия се предвижда скрининг на голяма част от населението с тестове, които доказват наличието на антитела при преболедувалите

test

В историята на медицината е доказано, че големите епидемии се преборват именно с разходки на чист въздух и слънце. Затова в Германия парковете не са затворени, но хората са много дисциплинирани и спазват всички наложени мерки. Това заяви в пряко включване от Германия Д-р Александър Янкулов хирург в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, който от една година работи в  Университетска клиника „Карл Густав Карус“ в Дрезден.

Няма наложено ограничение и за пътуване между отделните градове. Германците са изключително отговорен народ и всички започнаха да се самоизолират, да ограничават социалните си контакти, пътуванията и посещенията в болниците при близки, още преди да бъде обявено официално извънредното положение в средата на март (периодът съвпада с налагането на мерките в България), уточни Д-р Янкулов.

В Дрезден, където живеят 560 000 души,  установените нови заболели от COVID-19 през изминалото денонощие са само трима, което доказва тенденцията през последните дни за драстично намаляване на новите случаи.

В Германия се предвижда скрининг на голяма част от населението с тестове, които доказват наличието на антитела при преболедувалите. Това, от една страна ще даде по-пълна картина на разпространение на заразата и развитието на заболеваемостта в страната, а от друга, може да е повод за намаляване на някои мерки, наложени по време на извънредното положение. В страната се тестват по 70-80 000 души на ден, затова броят на установените случаи с COVID-19 на пръв поглед изглежда висок  – в момента заразените в Германия са 103 000 души (при население от 83 млн.), обясни Д-р Янкулов.

Само за последните 24 часа в лабораторията на Университетската болница в Дрезден са се тествали 200 души. Първите резултати от пробите се обявяват след 4 до 6 часа, а окончателните – най-рано след 24 часа. В интензивното отделение на клиниката са настанени 5-ма пациенти, двама от които французи, предпочели лечение в Германия. И тук пациентите с коронавирус се лекуват в специални отделения, но ситуацията е спокойна, а интензивните са много малко. При тежко болните се прилага терапия с хинин по схема за три дни, при строг контрол на нежеланите ефекти, съобщи още Д-р Янкулов.

 Плановите операции не се отменят, потвърди хирургът, но лекарите разполагат с необходимите защитни екипи и всички лични предпазни средства.  

Прочетете още