Пловдив тегли заем от 113 милиона лева?

Обществено обсъждане на теглене на заем за 11 проекта на обща стойност 113 милиона и 500 хиляди лева организира градската управа на Пловдив.

11 милиона и половина са за пълната реализация на пробива„Модър-Царевец“, 9 милиона и 200 хиляди лева за изграждането на още един пробив - под Водна палатата, 30 милиона лева за нов мост над Марица, 17 милиона лева - за реконструкцията на ул. "Царевец" в участъка от бул. "Хаджи Димитър" до бул. "Свобода", както и от Коматевския възел до ул. "Царевец“, 15 милиона за разширение на бул. "Марица - север", 10 милиона за реконструкция и разширение на ул. "Кукуш" в участъка от надлез Родопи до бул. "Македония“, 1 милион и 300 хиляди за рехабилитация на ул. „Митрополит Панарет“,  3,7 милиона лева за подлез "Баня старинна", 5 милиона за изграждането на многоетажен паркинг, както и два проекта за модернизация на техниката и оборудването на общинските фирми "Чистота" и "Градини и паркове" на обща стойност 10 милиона лева.

Към момента в Пловдив се работи по довършването и разширяването на Околовръстното шосе, завършването на вътрешния ринг на града, по Водния проект, по изграждането на подлеза „Модър-Царевец“, а през лятото ще започне реализацията и на пробива под Централна жп гара.

Основната пътна мрежа на Пловдив е проектирана и реализирана преди повече от 50 години, като е предвидено тя да обслужва между 80 000 и 100 000 автомобила и други транспортни средства. Сега те са над 220 000 без приходящите.  Затова е необходима инфраструктура, която да разтовари трафика в града на тепетата.  

От местната управа подчертават, че към момента условията за поемане на дълг са изключително благоприятни –предоставят се кредити с ниски лихви, дълъг гратисен период и срокове за погасяване.

Проектите, предложени за общественото обсъждане, са избрани след редица срещи с общинските съветници на Пловдив, уверяват още от общината.

Ако заемът бъде изтеглен, то това ще е третият дълг, който поема местната управа след облигационния заем за 50 млн. лв., изтеглен по времето на кмета Иван Чомаков, и 30-милионния заем от ЕБВР, теглен по времето на Иван Тотев.

Прочетете още