Петиция за забрана вноса на отпадъци влиза в екоминистерството

| България, Варна

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие внесе петиция за забрана вноса на отпадъци за изгаряне в Министерството на околната среда и водите. Документът беше изпратен до министър Емил Димитров на вчерашния 28 май,  когато бяха задържани заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души, във връзка с разследване вноса на отпадъци за изгаряне.

Заместник-министър на екологията и още петима - в ареста

В петицията се настоява за вето върху вноса на отпадък с код 19 12 10 с цел енергийното му оползотворяване в България, както и за подобряване контрола при импорта на всички видове отпадъци с цел оползотворяване, депониране, съхранение или реекспорт. Една от мерките в тази посока е създаването на публичен регистър на внесените, депонираните, оползотворените и реекспортираните отпадъци на територията на страната, както и на всички дружества, които се занимават с тази дейност по веригата, коментира Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. 

Факт е, че в условията на ограничено движението на хора и стоки през границите ни по време на извънредното положение, вносът на боклук от Италия и Великобритания през Пристанище Варна продължи, съобщава Илиев. По думите му, неяснотата относно количеството внасяни отпадъци, контрола на декларираното и действително влязлото в страната, както и фирмите, които оперират с тези стоки, пораждат възможности за корупция и злоупотреба с власт. Затова екологът не са учудва от новите арести в екоминистерството и регионални инспекции именно по темата с боклука.

Преди ден от Прокуратурата обявиха, че зам.-министър Красимир Живков е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Доказателствата сочели още, че той индиректно е оказвал натиск на служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на необходимите изисквания.

Във Варна пристигал вносен боклук и от Англия

Петицията срещу вноса на отпадъци за изгаряне стартира от Варна в началото на февруари онлайн на peticiq.com. До момента в нея са се подписали близо 400 души. Изпращането й на хартиен носител стана заедно с подписите на 57 души – участници в Гражданския форум „Конференция по демокрация 2020“.

Петицията се явява по своята правна същност предложение по смисъла на Административно-процесуалния кодекс. Във връзка, с което министърът би следвало да я процедирате по реда на съответните норми. Негов ангажимент е да уведоми  относно предложението министър-председателя, както и постоянната парламентарна комисия по околната среда и водите.

Прочетете още