Петър Паунов:Празник на черешата ще има

Предложения от производителите на череши, къде да се направят тържища за плодовете, с оглед по- добрата реализация на продукцията, очаква кметът на Кюстендил Петър Паунов.  Това той обяви по време на сесията на Общински съвет- Кюстендил.

Кметовете и кметските наместници от община Кюстендил трябва до утре да представят списъци с площадките, където ще се извършва изкупуването на черешите, така че да няма голямо струпване на хора.

„По мои изчисления има между 6- 8 млн. лв. по дърветата. Въпросът е колко от тези пари ще влязат в домовете на производителите. Очаква се струпване на берачи. До 10 дни около 500 души ще дойдат като берачи в община Кюстендил.Общината трябва стриктно да ги следи. До сега се опазихме от коронавируса, да не се случи така да се издавим сега в края на Дунава“, заяви общинският съветник Валери Йовев.

Кметът Петър Паунов обяви, че една от задачите пред общината е да следи стриктно движението на всички берачи.

Той допълни, че със сигурност и през тази година ще има Празник на черешата, като в него ще участват освен  черешопроизводителите и само местни занаятчии. От първи юни ще стане ясно формата, под която ще бъде проведен празника.

Прочетете още