Петър Паунов: Кюстендил се превърна в огнище на коронавирус без да е имало предпоставки

Кюстендил се превърна в огнище на коронавирус без да е имало предпоставки за това, заяви кметът Петър Паунов. От последните 17 положителни проби 11 са от кв.“Изток“, а останалите са от града и  селата. Три са положителните проби на служители от институции  в Кюстендил.

От 125 PCR теста, направени през последните 2 седмици, 94 положителни са от кв. „Изток“, останалите 20 са на жители от града и околните села.

„Изтървахме момента през юни , в който можехме да преминем безболезненоПритесненията ни са много сериозни.Въпреки строгите карантинни мерки продължава да се увеличава заболеваемостта на територията на община Кюстендил,  инфекцията се премести от кв. "Изток" в другата част на града.Няма как да не сме разтревожени.Това са едни прекрасни летни дни, които ни предстоят, на които трябва да се насладим.Вместо това треперим колко души ще минат през Спешен център и колко ще бъдат настанени в отделението.Трябва ли да стигнем до момента, в който ще имаме полеви болници, в който да ни лекуват хора , които нямат нищо общо с пулмологията или вътрешните болести?“, коментира Паунов.

Той уточни, че Спешен център отговаря на около 400 повиквания за 24 часа и, че екипите, които работят в болницата са изтощени.

18 души са настанени в болницата в Кюстендил към момента, двама са починали през последните 24 часа, четирима са изписани.

„Болницата няма да издържи на този натиск и ще бъде принудена да затваря отделения и да лиши от лечение много хора с други заболявания. В Спешен център ежечасно пристигат хора със симптоматика, които не са само от кв. „Изток“ и всеки ден между 50 и 70 проби се изпращат. Хора с наднормено тегло, над 65 години и със съпътстващи заболявания не трябва да посещават абитуриентски балове, нито магазини. Струпвания на закрито не са необходими, при открито не е фатално. Много ви моля, спазвайте дистанция, не се събирайте на закрито", коментира още Паунов.

Прочетете още