Пет проекта за 40 млн. лв. влизат в Интегрирания план за градско развитие на Пловдив

Пламен Райчев: Проекти за над 300 млн. лв. се реализират в Пловдив в момента

Нови пет проекта включва Община Пловдив в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Така градът няма да загуби европейски средства на стойност 40 млн. лв. Това съобщи зам.-кметът Пламен Райчев при представянето на отчета за изпълнението и реализацията на Интегрирания план. Одобрените проекти са били за 80 милиона, но по време на кметуването на Иван Тотев, е усвоена едва половината сума.

Успяхме в кратки срокове да входираме проекти за останалата част от парите и бяхме одобрени да започнем процедурите“, обясни заместник-кметът Пламен Райчев.

Предвижда се с 4 млн. лв. да се санират пет блока в Пловдив, както и да се ремонтират детските градини „Каменица“ и „Зорница“ за около 8 700 000 лв.

С 10 млн. лв. ще се обнови градската среда в карето между район „Източен“ и бул. „6-ти септември“ в район „Централен“. Там, освен рехабилитация на пътната мрежа, ще се изградят и нови детски площадки.

В кв. „Гладно поле“ пък ще бъдат ремонтирани улиците за 11 млн. лв.

7 200 000 ще бъдат вложени в изграждането на 47 социални жилища на улица „Владая“ в Столипиново.

Според зам.-кмета Пламен Райчев, тези проекти могат да се завършат изцяло до 2023 г. Ако се забави реализацията им обаче, Община Пловдив ще трябва да връща всички средства по проектите, които не са довършени, уточни Райчев.

Междувременно продължава работата по рехабилитацията на пътната мрежа в район "Западен" в Пловдив. Вече са ремонтирани редица отсечки в квартал "Христо Смирненски", като предстои обновяването на улиците и в кв. "Прослав", съобщи кметът на района Димитър Колев.

Вече са запълнени дупки по улиците "Парк отдих и култура", "Перущица", "Копривките", "Пепелаша" и "Димитър Страшимиров". Рехабилитирано е южното платно на Пещерско шосе, участъци от бул. "Копривщица", както и пространството около ресторант "Далас". Запълнени са и дупки по улиците "София", "Солунска", "Дрян", "Равнища", "Явор" и "Звезда".

Прочетете още