Перспективите за възстановяване на ядрената сделка с Иран

Коментари от руски медии

| Коментар, Свят

Във Виена стартираха официални, макар и непреки, преговори между американците и иранците с цел възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действия (СВПД) по ядрената програма на Иран. Буквално същия ден обаче се разбра, че Техеран започва тестове на нови модернизирани центрофуги за обогатяване на уран. Това пише руският в. "Комерсант" по повод вчерашното първо за тази година заседание на страните участнички в ядрената сделка.

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си от споразумението и върна американските санкции срещу Иран. В отговор Техеран започна постепенно да спира да изпълнява своите задължения по документа. Сега САЩ настояват Иран първо да се върне към спазването им, преди Вашингтон да се присъедини пак към сделката и да отмени санкциите. Техеран пък иска първо да бъдат вдигнати наказателните мерки, припомня печатът.

Започнаха преговорите във Виена за спасяване на иранската ядрена сделка

Москва се отнася с уважение към позицията на Иран. Русия и ЕС предложиха на Вашингтон и Техеран план за поетапно връщане към сделката, предвиждащ едновременно насрещно движение на страните. Иран отхвърли плана, а Държавният департамент заяви, че Щатите нямат готовност за едностранни стъпки. Американска делегация обаче пристигна на виенските преговори за пръв път, откакто САЩ излязоха от сделката, посочва "Комерсант".

Русия настоява СВПД да остане в първоначалния си вид, а всички други въпроси на Вашингтон към Техеран да се решават на други преговорни площадки, включително с участието на всички страни от региона. Предвижда се посредниците от Франция, Великобритания, Китай, Русия и Германия няколко дни да сноват между делегациите на САЩ и Иран във Виена, договаряйки стъпки от тяхна страна.

На 9 април ще заседава и Съвместната комисия по изпълнението на СВПД. Това обаче не изключва и контакти извън Виена. Руският външен министър Сергей Лавров например идната седмица заминава за Техеран, за да прецени лично нагласата на иранското ръководство, изтъква всекидневникът.

Иран отхвърли поетапно вдигане на американските санкции

Говорителят на американската дипломация Нед Прайс нарече виенското заседание "положителна, конструктивна и потенциално полезна стъпка", но според него Вашингтон все така не очаква стремително развитие на преговорите с Иран. Дипломатът добави, че Америка смята Русия и Китай за свои съюзници в тези преговори, тъй като интересите им съвпадат, отбелязва руското издание "Лайф".

"Няма доверие между Техеран и Вашингтон - изобщо никакво, и е ясно, че не може да има", а връщането към СВПД "изисква голяма политическа воля", цитира на сайта си руската телевизия Ар Ти коментар на зам.-външния министър на федерацията Сергей Рябков.

Експерти, говорили пред "Известия", дават положителни оценки за началото на консултациите по ядрената сделка, но се питат дали ще има бързи резултати от реанимирането й.

СВПД не може да бъде възстановен изведнъж, единственият вариант е постепенно връщане към сделката, заявява Хамидреза Азизи, научен сътрудник гост в Германския институт за международна политика и сигурност.

Иран предупреди МААЕ да не осъжда ядрените му ходове

Сред приоритетите на САЩ и Европа изглежда ще е Иран да намали пак обогатяването на уран, а Техеран навярно ще иска за начало поне ускорен достъп до замразените си активи - доходите от продажби на петрол, смята Гаухар Мухатжанова, директор на програма към Виенския център за разоръжаване и неразпространение.

Колкото до по-модерните центрофуги, САЩ ще искат те да бъдат унищожени, а Техеран - просто да ги разглоби и прати на склад, предупреждава политологът Андрей Баклицки.

Виенските преговори са пръв сериозен опит за спасяване на СВПД след избирането на Джо Байдън за президент на САЩ. Той нямаше да е възможен, ако другите участнички в споразумението бяха обвързали преговорния процес с другите проблеми помежду си, изтъква агенция РЕГНУМ. За преговорите са отредени два месеца, уточнява тя, сочейки за причина "необходимостта за Байдън в навечерието на първите сто дни от мандата да отбележи някакви външнополитически постижения".

Иран настоява САЩ да отменят санкциите преди ядрени преговори

Освен това по всичко личи, че е планирано виенският преговорен цикъл да приключи преди насрочените за юли президентски избори в Иран. Налага се изводът, че за да запазят влиянието и позициите на т. нар. либерален лагер в Техеран, иранските дипломати не бива да се връщат у дома с празни ръце, за да не предизвикат негативни реакции в страната.

Интригата съдържа и нюанси, които тепърва ще бъдат анализирани с оглед сближаващите се позиции на Русия и на САЩ за възстановяването на ядрената сделка. Виенските преговори са само началото на един много дълъг и труден път, заключава РЕГНУМ.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още