Перничани: Решението за алтернативно водоснабдяване е аварийно и крие рискове

Жители на Перник се подготвят да протестират под прозорците на Министерския съвет в събота

Аварийно решение, взето след два загубени месеца и пораждащо основателни съмнения, че ще сработи - това определение даде Камелия Радева от Инициативния комитет "Спаси Перник!" за плана на правителството да пренасочи вода от язовир "Белмекен" към миньорския град през ВиК мрежата на София. Пред Дарик радио тя посочи, че решението е взето, за да успокои хората, но те все повече се притесняват какво ще се случи след броени дни.

Радева е сред организаторите на поредния протест на перничани, който този път ще се проведе в столицата, под прозорците на Министерския съвет. Хората настояват за оставки и присъди, и предлагат конкретни варианти за захранването на язовир "Студена".

Предложеното от правителството решение за алтернативно водоснабдяване на Перник не беше обсъдено с експерти от съответната област и беше взето аварийно, за да успокои хората, смята Камелия Радева. По думите й трябвало да бъде отчетено кой е участвал в изготвянето на този план и какви рискове се крият в реализацията му.

"Всичко това трябваше да стане много по-рано. Сега вече е ясно, че до дни водата в Перник ще свърши. Всичко ще става по-трудно, защото имаме загуба на два месеца. В този период всички управленци бяха по-заети да се изявяват по медиите, вместо да работят с експертите."

Сам по себе си този план не решава кризата в Перник, обясни още Камелия Радева.

От инициативния комитет продължават да настояват за оставките на регионалния министър Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков, на ресорния заместник-министър от екоминистерството, както и на служители в басейновата дирекция в Благоевград.

"Всички тези хора са отговорни за тази криза и нямат повече място в държавното управление, за да не предизвикват други кризи."

Камелия Радева очаква хора от други градове в страната да подкрепят протеста пред Министерския съвет тази събота. По думите й ако трябва да се правят спешни промени в управлението на водите в България, това трябва да става под национален натиск.

Прочетете още