Перничани поискаха оставки в центъра на София (обзор)

Протестиращите заради водната криза днес се заканиха да излязат отново в понеделник

С призиви за оставки, спешни и ефективни мерки жители на Перник протестираха в София днес.  На днешната дата по традиция започва фестивалът Сурва, но заради водния режим тази година той бе отменен, а перничани дойдоха в столицата с жълти жилетки, звънци и хлопатари.

Протестът започна малко преди обед като първоначално хората се събраха на площад "Княз Александър Първи", а след това се отправиха към площада пред Министерския съвет. 

Перничани протестират в София заради водната криза (СНИМКИ)

Протестиращите бяха подкрепени и от хора от Бобов дол, които настояват в ТЕЦ-а там да не се горят отпадъци. Чуха се призиви за оставки - поименно на министър Петя Аврамова, на заместниците й, както и на целия кабинет. Хората се опасяват, че водата в яз. "Студена" доближава критичния минимум, а решение на ситуацията все още няма:

Някои от протестиращите носеха празни туби, за да си налеят водя от София. Те изразиха притеснение от информацията за бактериални инфекции, причинени от ешерихия коли във водата, която черпят от яз. Студена.

Организаторите на протеста заявиха намерение за нови демонстрации в понеделник пред Министерството на регионалното развитие, чиято отговорност, според тях, е неглижирана от самото начало.

Перничани излизат на протест днес в София

Припомняме, че водният режим в Перник бе обявен на 18 ноември миналата година. Експертите предвиждат до две седмици яз. "Студена" да достигне мъртвия си обем. Миналата седмица правителството гласува спешен план за справяне с кризата, който предвижда насочване на вода от язовир Бели Искър към резервоара Мало Бучино.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още