Печалбарство по време на коронавирус

Съмнителни продукти се предлагат по време на пандемията, а хората подплашени от лошите новини не винаги успяват да пресеят истината от лъжата

Текстът е на Лили Друмева. Тя е музикант и журналист, с интереси в областа на медицината

Във време на криза процъфтява търговията с най-различни жизнено необходими стоки. От аптеките изчезнаха спиртът, маските, ръкавиците за еднократна употреба, витамините, термометрите и други важни неща, свързани с грипа, хигиената и поддържането на силна имунна система.  

Затова пък в интернет търговията с тях процъфтява. Във Facebook след всеки пост на приятел се появява реклама, която ни подканва да си купим на доста завишени цени следните неща: дезинфектант за телефон, еднократни хартиени маски, платнени трипластови маски с най-различни цветове и дизайн, защитни шлемове, които представляват пластмасово стъкло, което се завързва с ластик зад главата, препарати за почистване, дезинфектанти за ръце, най-различни антибактериални сапуни и лосиони, гелове, термометри, витамини, имуностимулатори, антибактериални пръчици, защитна шапка, под периферията на която се спуска найлон, който покрива лицето и други. Някои продукти са наистина съмнителни.

Понякога върху празни шишенца пише просто „имуностимулатор“ или пък „антивирусен препарат“.  Срещнах и „противовирусен калъф за телефон“. Когато кликнах върху тези реклами, стигнах до странни сайтове, които нямат нищо общо с продукта, който предлагат. Най-логични ми се сториха обявите на модни ателиета, които са се преквалифицирали в шиенето на маски. Повечето линкове водят до фирми в провинцията, откъдето могат да се поръчат вече споменатите продукти. Преди да се осмеля да поръчам, реших да звънна по телефона. В по-голямата част от случаите никой не ми вдигна. На много от сайтовете дори няма телефон. Тъжно и грозно е да се печели от тревогата ни.

Потърсих маски, дезинфектанти, ръкавици и спирт в Amazon. Направих успешно поръчка, но се оказа, че най-близката доставка е през май. Отказах се, тъй като отново цените бяха завишени, а срокът – много дълъг. Казах си, ако дотогава не съм се разболяла и съм издържала без тях, може би няма да ми трябват. Спекулата процъфтява не само в България. Гледах репортажи и по немските телевизии. Там в интернет можеш да си купиш дори респиратори по 8000 евро. Когато се проследи къде води линка, обикновено се стига до къща на частно лице, което го продава. Жалко е, че в извънредно положение правителствата не ни предоставят тези така необходими стоки безплатно, за да може наистина да се предпазваме.

Стоим си вкъщи и всеки се оправя сам както може. Днес един приятел ми подхвърли, че в една аптека на Площад „Журналист“ са пуснали спирт. Отправих се на дълга разходка и наистина се оказа, че там има. Купих последните 2 шишенца. Подарих едно на приятелка. Това е, за съжаление, ежедневието на повечето от нас в момента – „Къде да намерим спирт, маски, дезинфектанти, ръкавици, витамини и други подобни неща, с които се опитваме да се предпазваме от коронавируса?“... Разбира се, освен тези стоки, във Facebook има и много реклами на домашни уреди, почистващи препарати, пижами, нощници и секси бельо.

Индустрията е изобретателна и търсенето на специфични неща поражда понякога креативност. Вместо да се занимавам със съмнителни сайтове и да обикалям аптеките, просто се обадих на моята шивачка и я помолих да ми ушие няколко маски. Тя го направи с удоволствие и след 1 ден си ги получих и се прибрах щастлива.

Прочетете още