PCR лабораторията в МУ-Плевен продължава интензивни изследвания за COVID-19 и за грипни вируси

Проф. Славчо Томов: PCR лабораторията има нужда от нови постъпления, за да бъдем максимално полезни на обществото

В условията на предстоящо засилване на въздушно-капковите инфекции, характерни за есенно-зимния период, Високотехнологичната PCR лаборатория в МУ-Плевен ще може да извършва и изследвания за грипни инфекции. Това каза за Дарик радио ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Славчо Томов.

Той подчерта, че предвид предстоящото удължаване на епидемичната обстановка в страната, PCR – лабораторията към висшето училище ще продължи да работи интензивно. Той поясни, че апаратурата в лабораторията позволява да бъдат извършвани изследвания и на вируси, различни от COVID-19, като призова за материална подкрепа чрез дарения за постигане на максимална полза за обществото:

„Очевидно извънредната ситуация ще бъде удължена и това ни поставя отново въпроса: „дали и как здравната ни система ще посрещне предизвикателството на коронавирус епидемията“.

Разкрихме високотехнологичната вирусологична лаборатория, благодарение на която в новите условия, когато предстоят и други въздушно-капкови инфекции, особено инфекциите с грипен вирус, ние имаме готовност тъй като апаратурата на лабораторията е отворен тип и позволява да бъдат изследвани и други вируси – да правим и много по-прецизни диференциално-диагностични процедури.

Това обаче е свързано с още средства. Лабораторията е към висшето училище и не е директно подчинена ма Министерството на здравеопазването. Получаваме финансова помощ от МЗ чрез РЗИ-Плевен, но бихме били благодарни и на нови постъпления, защото лабораторията наистина има нужда, за да бъдем максимално полезни на обществото", каза Проф. Славчо Томов.

Според него обществото вече е доста зряло, осъзнало е необходимостта от такива структури, подкрепяше ги и ще оказва подкрепа и занапред по подходящ начин.                                   

Прочетете още